Handboek voor hergebruik

Je bent een horeca-uitbater, en je bent wel geïnteresseerd in hergebruik van verpakkingen. Maar hoe begin je eraan?

Het Handboek Hergebruik van Recycling Netwerk Benelux is gemaakt voor ondernemers die aan de slag willen gaan met hergebruik.

Dit handboek wil een antwoord geven op de vragen die de geïnteresseerde horeca-uitbaters zich stellen.

Het is geschreven vanuit concrete ervaringen met pilootprojecten. Dit handboek voor het afhalen en bezorgen van herbruikbare bakjes geeft tips waarover je moet nadenken: hoe gaan de herbruikbare verpakkingen terugkomen, hoe waarborg je ze en hoe kunnen ze gereinigd worden? Als restauranthouder ben je verantwoordelijk voor je verpakkingen. Daarom gaan we ook in op normen voor voedselveiligheid.

Er is namelijk een grote evolutie bezig. Dankzij de Europese richtlijn komen er in alle EU-lidstaten nieuwe regels om wegwerpverpakkingen te verminderen en het hergebruik te stimuleren. Om van hergebruik de nieuwe norm te maken, willen we horeca-ondernemers ontzorgen en helpen bij het opzetten van een betaalbaar systeem. De Vlaamse gemeenten moeten volgend jaar ook allemaal het verbod op wegwerp bekers op events waarmaken. En er gaat een verbod in op wegwerp cateringsmateriaal binnen de gemeenten en OCMW’s.

We hebben bevraagd bij consumenten en restaurants welke oplossingen ze het fijnst vinden. Een zaak is zeker: er is niet 1 zaligmakende oplossing. Daarom beschrijft het handboek voor alle aspecten steeds verschillende opties.

Het handboek werd gemaakt met steun van Vlaanderen Circulair.

Je kan het Handboek Hergebruik hieronder doorbladeren (gratis; werkt in de browers Chrome en Edge, maar niet in Firefox en Safari)

Je kan het Handboek Hergebuik downloaden (gratis; PDF-formaat)