Redenen om mee te doen met #BackToSender

Zwerfafval: een bron van dierenleed, milieuschade en ergernis

Meer en meer mensen zijn het almaar toenemende zwerfafval beu. Naast persoonlijke ergernis over afval op straat, in het water en de natuur, vormt het ook een groot probleem voor ons leefmilieu: het schaadt de natuur en verwondt dieren. Kleine drankverpakkingen, met name blikjes en plastic flesjes, komen steeds weer terug in het zwerfafval.

Het aantal drankverpakkingen in het zwerfafval groeit

Maar liefst 40% van het zwerfafval in Nederland en België bestaat uit blikjes en plastic flesjes. Alleen al in Nederland komen jaarlijks 98 miljoen flesjes en 156 miljoen blikjes in het milieu terecht. Ondanks alle opruimacties waarbij vrijwilligers, scholen en sportclubs worden ingezet, lijkt dit aantal drankverpakkingen in de natuur en op straat alleen maar te groeien. Hoe is dit mogelijk?

De drankenproducenten laten ons hun troep opruimen

De drankenindustrie produceert steeds meer wegwerpverpakkingen. Op dit moment worden er per minuut meer dan 1 miljoen blikjes en flesjes wereldwijd op de markt gebracht. Het zwerfafvalprobleem groeit mee omdat de drankenproducenten zich niet lijken te interesseren voor wat er met de verpakking gebeurt nadat het drankje is verkocht – de winst is immers al binnen. De drankenproducenten weten heel goed dat hun drankverpakkingen vaak als zwerfafval in de natuur belanden. Ze proberen  deze verantwoordelijkheid van zich af te duwen door te wijzen naar de consument als de vervuiler, en deze aan te sporen tot opruimen.  We zien echter allemaal dat deze aanpak het zwerfafval niet vermindert.

Het is tijd voor actie

Drankenproducenten mogen hier niet meer mee wegkomen. Wij willen dat ze verantwoordelijkheid nemen en actief inzetten op échte maatregelen, zoals het invoeren van statiegeld. Om deze boodschap over te brengen en de producent te overtuigen tot het nemen van verantwoordelijkheid, is het tijd voor actie: wij sturen zwerfafval Back To Sender!

Drankverpakkingen: wat wordt er het meeste gevonden?

In België en Nederland bestaat geen goede zwerfafval monitoring waarmee onderscheid kan worden gemaakt tussen de verschillende drankenproducenten. Met dank aan twee initiatieven, van Stichting De Noordzee en Dirk Groot (de Zwerfinator) kunnen we toch een beeld krijgen van de mate waarin de verschillende merken bijdragen aan zwerfafval in Nederland.

Doe mee met #BackToSender

We sturen blikjes en plastic flesjes die in het zwerfafval terechtkomen in 3 eenvoudige stappen terug naar de afzender: drankenproducenten. Samen met jou wijzen we hen zo op de troep die zij dagelijks veroorzaken en roepen hen op hier verantwoordelijkheid voor te dragen. Alleen preventieve maatregelen zoals statiegeld kunnen voorkomen dat blikjes en flesjes als zwerfafval eindigen. Met een statiegeldsysteem, waarbij we onze plastic flesjes en blikjes naar de supermarkt kunnen brengen en statiegeld terug krijgen:

– dringen we het zwerfafval met 40% terug

– creëren we een schoner milieu en beschermen we dieren

– besparen we veel geld aan opruimkosten voor de gemeenten en dus de belastingbetaler.