Eerste Reusable Packaging Fair groot succes

Eerste Reusable Packaging Fair groot succes

‘’The whole reuse sector in the same room’’. Zo omschreef een bezoeker de Reusable Packaging Fair 2023. Met meer dan 500 aanmeldingen was het een zeer geslaagd evenement.

15 januari 2024 Karl Beerenfenger

Overheid, bedrijfsleven, academici, NGO’s en media kwamen op maandag 27 november samen in Utrecht om de transitie naar hergebruik in de praktijk te zien, te vieren en te versnellen. Mission Reuse initieerde en organiseerde deze herbruikbare verpakkingen beurs, in samenwerking met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, Stichting Afvalfonds Verpakkingen (nu: Verpact) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Met ruim 500 aanmeldingen, 40 sprekers, 30 standhouders en 20 deelsessies was de eerste Reusable Packaging Fair in Nederland goed gevuld. Op de fair kwamen reuse solution providers uit allerlei sectoren bij elkaar: bekers en maaltijdverpakkingen, glazen flessen, e-commerce, huishoudproducten, retail en transportverpakkingen. Maar ook de aanbieders van diensten zoals afwas, technologie en communicatie advies.

Bij 30 stands kwamen aanbieders en afnemers van herbruikbare verpakkingsoplossingen samen, in de B2C en B2B sector. In 20 deelsessies kwamen alle aspecten van hergebruik aan bod. Van wetgeving tot wassen, van productie tot consumentengedrag en van businessmodellen tot ketensamenwerking.

Herbruikbare verpakkingen zijn een belangrijke stap op weg naar een circulaire economie in 2050. De doelstelling van 40% minder plastic bevattende wegwerpverpakkingen in 2026 is enkel haalbaar door een stevige switch naar minder én herbruikbare verpakkingen. De eerste Reusable Packaging Fair bracht alle stakeholders samen, en gaf een zetje aan de transitie van wegwerp naar hergebruik.

Heel veel dank aan alle sprekers, standhouders en bezoekers.

Beluister hier het NPO Radio 1 item van de Reusable Packaging Fair.