Gezocht: ambitieus Europees beleid rond herbruikbare verpakkingen

Gezocht: ambitieus Europees beleid rond herbruikbare verpakkingen

Om de circulaire economie en hergebruik alle groeikansen te geven, moet de Europese verpakkingswetgeving (de PPWR) bindende doelstellingen opnemen voor herbruikbare verpakkingen.

20 oktober 2023 Janine Röling

Een grote coalitie van kleine en grote bedrijven, NGO’s, steden en gemeenten pleit samen met RNB voor een ambitieus beleid.  

Met support van meer dan 120 gemeenten, NGO’s en bedrijven, vragen we aan de Europese wetgevers om:

🌱 Ambitieuze doelstellingen voor hergebruik te introduceren

🌱 Strenge en duidelijke criteria voor ‘herbruikbare’ verpakkingen en hergebruikmodellen op te nemen

🌱 In te zetten op transparante rapportagemethoden en oplopende targets voor hergebruik

🌱 Hervulbare verpakkingen als afvalpreventiemethode aan te merken

Packaging and Packing Waste Regulation

Het gepubliceerde position paper laat zien waar de opportuniteiten liggen voor Europa. We moeten binnen deze revisie van de Packaging and Packing Waste Regulation de kans grijpen om te pionieren in de ontwikkeling van de materialen, systemen en processen die nodig zijn om de hoeveelheid verpakkingsafval drastisch te verminderen. In plaats van materialen te importeren om producten van te maken met een korte levensloop, zouden we groene banen en diensten in de EU kunnen creëren voor duurzame verpakkingen. De switch naar hergebruik kan maar liefst 600.000 banen opleveren.

Volgens Eurostat wordt 40 % van al het plastic en 50 % van al het papier in Europa verspild aan verpakkingen. De recyclingcijfers stagneren. 20% van ons verpakkingsafval wordt gedumpt op een vuilnisbelt en 16% wordt verbrand.

Om onze ecologische impact te verkleinen, moeten we wegwerpverpakkingen op grote schaal vervangen door herbruikbare alternatieven en systemen. Met recycling alleen gaan we onze veel te grote honger naar materialen – met CO2-uitstoot tot gevolg –  niet kunnen stillen. Het heeft ook geen zin om het ene wegwerpmateriaal door een ander wegwerpmateriaal te vervangen. Afval blijft afval. De EU moet streven naar echte circulaire oplossingen. 

Het stellen van duidelijke en ambitieuze doelen voor 2030 en 2040 is essentieel om de Europese innovators, ondernemers en investeerders het vertrouwen te geven dat nodig is. Want zij staan klaar om voor de volgende generatie verpakkingsoplossingen te zorgen. 

Lees het hele position paper hier

Contact 

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Janine Röling: janine.roling@recyclingnetwerk.org