RTBF onderzoekt de weerstand van Fost Plus tegen statiegeld

RTBF onderzoekt de weerstand van Fost Plus tegen statiegeld

Statiegeld op blikjes en plastic flessen bestaat al lang in 14 Europese landen, maar nog steeds niet in België. De onderzoeksjournalisten van het RTBF-programma Investigation zoeken uit hoe dat komt. 

12 oktober 2022 Rob Buurman

De Belgen zijn al bekend met de machines die glazen flessen, zoals voor bier, innemen in ruil voor statiegeld. Maar er is nog steeds geen statiegeld op blikjes en plastic flesjes.

Het opruimen van zwerfafval kost Wallonië elk jaar 84 miljoen euro. De bijdrage van de industrie beperkt zich tot 5 miljoen per jaar aan Fost Plus.

Uitzending woensdag 12 oktober om 20u15, live te volgen via https://t.co/z62vwDrywz

Teaser:

Investigation onderzoekt waarom statiegeld jarenlang werd geblokkeerd, terwijl andere landen wel toonden dat het werkt tegen zwerfvuil. Ze spreken daarvoor met Carlo Di Antonio, die in 2014 Waals milieuminister was en statiegeld wou invoeren, en uitlegt hoe de sector van drankenfabrikanten en supermarkten al sinds jaren weerstand biedt. Fost Plus investeerde naar eigen zeggen miljoenen in nieuwe sorteersystemen voor de uitgebreide blauwe zak.

De onderzoeksjournalisten van Investigation interviewen ook een veehouder die een koe verloor nadat ze scherven van een drankblikje opat. In Nederland ontmoeten ze Zwerfinator Dirk Groot die toont hoe het statiegeld in Nederland het aantal plastic flesjes in de natuur deed kelderen.

“De wind is aan het keren voor de sector. Statiegeld was nog nooit zo dichtbij”, schrijft journalist Quentin Ceuppens van de RTBF. Na lang aandringen ging Fost Plus in op zijn vraag voor een interview. Fost Plus CEO Wim Geens kondigt er een idee aan: “een numeriek systeem waarbij u het blik of de fles thuis scant met uw smartphone”. Daarmee wil Fost Plus vermijden dat de supermarkten de lege blikjes en flesjes moeten innemen, en de flesjes en blikjes in de blauwe zak houden. Nochtans werkt de inname in de supermarkten prima in alle landen met statiegeld, en ook in België voor bierflesjes. Het systeem dat Fost Plus voorstelt bestaat evenwel nog nergens.

Fragment uit het interview met Fost Plus CEO Wim Geens

Volledige uitzending: woensdag 12 oktober 2022 20u15, #Investigation, La Une, RTBF. Live te volgen op https://t.co/z62vwDrywz