Oostenrijk voert statiegeld in per 2025 

Oostenrijk voert statiegeld in per 2025 

De Oostenrijkse minister van Klimaatbescherming Leonore Gewessler kondigde zonet aan dat Oostenrijk per 2025 statiegeld invoert op alle blikjes en plastic flessen. 

8 september 2022 Rob Buurman

Het statiegeld zal 0,25 euro bedragen voor alle verpakkingen tussen 0,1 en drie liter. Er is enkel een uitzondering voor melk wegens zijn bederfelijke aard.

De drankverpakkingen zullen kunnen worden ingeleverd in alle verkooppunten. Bovendien ook in spoorwegstations en inzamelcentra voor gebruikte materialen. “De doelstelling is om het beste en meest efficiënte statiegeldsysteem in Europa te maken”, aldus de klimaatminister.

Minister Leonore Gewessler (Groenen) deed de aankondiging op een persconferentie aan de zijde van de directeur public affairs Philipp Bodzenta van Coca-Cola Oostenrijk. Het is mij altijd een doorn in het oog wanneer onze verpakkingen waardeloos in het milieu liggen,” zegt Bodzenta. We hebben ook gezien dat in landen met een statiegeldsysteem het inzamelingspercentage voor flessen en blikjes hoger ligt. Daarom is dit systeem nodig. We liggen hier goed op schema,” benadrukt Bodzenta.

Bronnen

DiePresse, 25 Cent Pfand pro Flasche und Dose ab 2025 in Österreich 

Puls 24, Pfandsystem Österreich: Künftig 25 Cent Pfand pro Flasche und Dose

Heute, 25 Cent extra für Plastikflaschen und Dosen fix