Surftocht door België en Nederland om te strijden tegen de wegwerpbeker

Surftocht door België en Nederland om te strijden tegen de wegwerpbeker

Surfer Merijn Tinga start op 1 juli een surftocht van 385 kilometer van Brussel naar Amsterdam, op een elektrisch surfboard gemaakt van wegwerpbekers. Samen met Mission Reuse, Enviu, Natuur & Milieu en Recycling Netwerk Benelux wil hij de overstap van wegwerpbekers naar herbruikbare bekers sterker in het beleid krijgen

24 juni 2022 Tom Zoete

De Nederlandse surfer Merijn Tinga start op 1 juli met een surftocht van 385 kilometer van Brussel naar Amsterdam. Hij doet dat op een elektrisch surfboard gemaakt van wegwerpbekers. Samen met Mission Reuse, Enviu, Natuur & Milieu en Recycling Netwerk Benelux wil hij de overstap van vervuilende wegwerpbekers naar herbruikbare bekers sterker in het beleid krijgen.

De perslancering van de campagne vindt plaats op 24 juni in Leiden. De gemeente Leiden, als koploper, spreekt hun commitment om over te stappen van wegwerp naar hergebruik uit.

Op zijn surftrip maakt hij tussenstops in Antwerpen (2 juli), Dendermonde en Gent. Op 3 juli in Gent zal Europees Commissaris Frans Timmermans meer vertellen over de plannen die hij dit najaar presenteert om verpakkingsafval verder te verminderen, en hergebruik te stimuleren.

In Nederland doet de plastic soup surfer tussenstops in de gemeenten Rotterdam en Vlissingen. Daar zullen de gemeenten en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hun ‘Van wegwerp naar hergebruik’- bord in ontvangst nemen. Dit bord symboliseert de concrete acties die de gemeente zet om naar een herbruikbaar systeem over te gaan.

5 miljoen koffiebekers, 385 kilometer lang

Elke ochtend belanden alleen al in Nederland 5 miljoen koffiebekers in het afval. Opgeteld is dit 385 kilometer, precies de afstand die Merijn Tinga zal afleggen. In het surfboard zijn 500 bekers verwerkt. Dus elke ochtend wordt er in Nederland een hoeveelheid koffiebekers met de omvang van 10.000 surfboards weggegooid.

Merijn Tinga is in Nederland bekend als de ‘Plastic Soup Surfer’: “Deze campagne is gericht op de wegwerpmentaliteit. Nergens is dit zo zichtbaar en tegelijk zo makkelijk op te lossen als bij de wegwerpbeker. Als morgen wegwerpbekers verboden worden, hoeft er geen kop koffie minder om gedronken te worden, alle oplossingen liggen voorhanden. Gezien de staat van onze aarde moeten we van wegwerp afstappen. Hergebruik moet zo snel mogelijk de nieuwe norm worden. Samen met Mission Reuse laten we zien hoe makkelijk dat kan zijn.”

Wegwerp verbruikt veel grondstoffen en energie

Zodra de laatste slok koffie binnen is, is het koffiebekertje waardeloos geworden voor de gebruiker. Ze belanden in de vuilbak of eindigen als zwerfvuil, worden verbrand en in een enkel geval gerecycled – en niet tot koffiebekers. De meest nuttige toepassing die overblijft is toiletpapier. Hiermee verliezen en verbranden we dus waardevolle, steeds schaarser wordende, grondstoffen.

Het voorbeeld van de koffiebeker illustreert het grotere probleem van de huidige wegwerpmaatschappij. Het kost enorm veel grondstoffen en energie om die wegwerpproducten zoals shampoo flessen, luiers of verpakkingen voor online bestellingen te maken. Het probleem is dat de huidige businessmodellen en consumenten gewoontes volledig gebaseerd zijn op eenmalig gebruik. Ook het huidige beleid faciliteert dit eenmalige gebruik van verpakkingen.

 

Waar bestaat goed beleid uit?

Mission Reuse zet zich in om de transitie naar herbruikbaar concreet te maken en te versnellen. Door campagnes te voeren, ondernemers te helpen en voorstellen te doen voor wet- en regelgeving. We vragen het volgende:

– Geen duurzaamheidsdoelstellingen op recycling, maar op hergebruik van het volledige product

– Een ambitieuze implementatie van de Single Use Plastic Directive, waar preventie en hergebruik de boventoon voeren

– Hergebruik verplicht bij evenementen in de gemeente

– De gemeente faciliteert horeca en kantoren die met hergebruik aan de slag willen, zodat niet iedereen hetzelfde wiel hoeft uit te vinden

– En natuurlijk geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld in hun eigen catering

Meer weten?

Lees ook
Mission Reuse | Plastic Soup Surfer
Mission Reuse Expedition

Agenda

  • Tijdens de stops is er mogelijkheid voor interviews en het maken van beeldmateriaal.
  • Meer informatie over de campagne en de route is te vinden op de website van de Plastic Soup Surfer.

 

Over de organisaties

Mission Reuse is een initiatief van impact venture builder Enviu, milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux, de autoriteit op het gebied van wegwerpplastics en hergebruik en de stichting Natuur & Milieu. Het transitieprogramma richt zich op overheid, bedrijfsleven en consumenten. Middels pilots, lobby en onderzoek wil de organisatie concrete alternatieven voor hergebruik bieden. Momenteel lopen er pilots bij e-commerce spelers, universiteiten en festivals.

De Plastic Soup Surfer vraagt campagnematig aandacht voor single use plastics die in het afval belanden door surfcampagnes en lobby richting overheid en bedrijfsleven. De organisaties bundelen hun krachten in deze campagne tegen eenmalig te gebruiken koffiebekers.

 

Het traject