Enquête Test-Aankoop: 3 op 4 Belgen willen statiegeld

Enquête Test-Aankoop: 3 op 4 Belgen willen statiegeld

Driekwart van de Belgen wil statiegeld op plastic blikjes en flesjes, zo blijkt uit de grote enquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop vandaag. Dit maakt statiegeld tot een van de meest populaire milieumaatregelen ooit. 

7 oktober 2021 Rob Buurman

74% van de bevraagde consumenten is voorstander van statiegeld op blik en plastic flesjes. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de twee-derde van de consumenten in de enquête van Test-Aankoop vier jaar geleden. Het draagvlak blijft dus groeien. 89% van de Belgische consumenten zal zijn lege drankverpakkingen terugbrengen naar de supermarkt wanneer statiegeld wordt ingevoerd. 82% vindt het zwerfvuil in zijn leefomgeving een (groot) probleem.

De enquête van Test-Aankoop toont dat de Belgen deze maatregel massaal steunen. Statiegeld bestaat al lang in 8 Europese landen. Nog eens 10 landen werken aan wetteksten voor de invoering of uitbreiding van statiegeld in hun land. Deze week was in het nieuws dat de Spaanse en Oostenrijkse regeringen flinke stappen zetten. En de Europese federaties van drankenproducenten (UNESDA en NMWE) vroegen woensdag samen met milieubeweging Zero Waste Europe aan de Europese Commissie om minimumcriteria op te stellen voor nationale statiegeldsystemen.

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux reageert op de enquête van Test-Aankoop: “De Belgen steunen het statiegeld op plastic blikjes en flesjes massaal. Zelden zijn milieumaatregelen zo populair. De Europese federaties van Coca-Cola, Pepsico, Unilever en Danone hebben duidelijk gemaakt dat zij willen meewerken aan de invoering van statiegeld, mede omdat verschillende Europese doelstellingen alleen kunnen worden bereikt met statiegeld”.

“Daarnaast zijn 307 Vlaamse, Brusselse en Waalse steden en gemeenten, meer dan de helft van alle Belgische gemeenten, al lid van de Statiegeldalliantie. 3 op de 4 Belgen zijn voor de maatregel. Wanneer zullen de gewestregeringen van Vlaanderen, Brussel en Wallonië de decreten voor de invoering van het statiegeld op plastic blikjes en flesjes indienen?”

Een enquête van GfK toonde in 2018 dat binnen de kiezers van elke politieke partij een grote meerderheid voorstander is van statiegeld. Ook de enquête van het Belang van Limburg in april dit jaar toonde massale steun voor de invoering van statiegeld. “Wat houdt de politiek nu nog tegen?”, besluit Recycling Netwerk Benelux.