Statiegeldalliantie roept Belgische regeringen op Nederlands statiegeld te volgen

Statiegeldalliantie roept Belgische regeringen op Nederlands statiegeld te volgen

Door het enthousiasme over het statiegeld op plastic flesjes in Nederland, klinkt ook in België de vraag steeds luider.

1 juli 2021 Rob Buurman

1 juli start in Nederland het statiegeld op kleine plastic flesjes. Gisteren gaf een vrolijke Nederlandse staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) samen met de Statiegeldalliantie het startschot op het strand van Scheveningen.

In Antwerpen vroegen CD&V-voorzitter Joachim Coens, het Algemeen Boerensyndicaat ABS, Groen-voorzitster Meyrem Almaci, manager Tom Domen van het bedrijf Ecover, de Brusselse kajakkers van Canal it Up, de vrouwenorganisatie Ferm, Bond Beter Leefmilieu en Régine Florent dat de Vlaamse, Brusselse en Waalse regeringen het voorbeeld van Nederland zouden volgen.

“De Nederlanders krijgen vanaf nu een mooiere en schonere leefomgeving, dankzij het statiegeld dat vandaag ingaat op plastic flesjes en volgend jaar op blikjes. De vervuiling en de kosten van de gemeenten zullen sterk dalen. De risico’s voor dieren worden kleiner. Dit is dus een grote overwinning voor iedereen die hiervoor gevochten heeft.” Recycling Netwerk Benelux nam in 2017 het initiatief om de Statiegeldalliantie op te richten. Intssen voeren al meer dan 1.100 partners campagne voor statiegeld in België én Nederland, onder de vlag “Statiegeld, Yes We Can”.

De Staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven besliste voor statiegeld op flesjes in april 2020 en statiegeld op blikjes in februari 2021. Het statiegeld op blikjes gaat in op 31 december 2022.

“De positieve impact op de Nederlandse leefomgeving zal historisch zijn”, zegt directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk Benelux: “Momenteel belanden er elk jaar circa 200  miljoen flesjes en blikjes in het milieu. Dus elke dag 4 vuilniswagens vol flesjes en 5 vuilniswagens vol blikjes in de natuur. Statiegeld reduceert het aantal flesjes en blikjes in het milieu met 70 tot 90 procent. Wanneer ook de tweede fase met blikjes start, zullen ook de Nederlandse koeien minder risico lopen op kwetsuren door stukjes van blik”. In Duitsland zijn blikjes vandaag slechts 0,03 procent van het zwerfafval. De Duitse regering besliste op 20 januari om het Duitse statiegeldsysteem uit te breiden met de drankverpakkingen van sappen, wijn en zuivel.

De Statiegeldalliantie bestaat van bij de oprichting uit Nederlandse en Belgische leden. Nu het statiegeld op flesjes en blikjes in Nederland beslist is door de politiek, en de samenleving de maatregel bovendien met enthousiasme onthaalt, wordt de druk op de Belgische ministers van milieu (in Vlaanderen Zuhal Demir (N-VA), in Brussel Alain Maron (Ecolo) en in Wallonië Céline Tellier (Ecolo) logischerwijs groter. De zwerfvuilberg groeit immers sterk de laatste jaren, bleek uit de recentste tellingen van Ovam.

Gerelateerde artikels

Het Laatste Nieuws, Statiegeldalliantie wil dat België Nederlands voorbeeld volgt, 1 juli 2021

MSN, Statiegeldalliantie viert feest vandaag, 1 juli 2021

AD, Vanaf 1 juli ook statiegeld op kleine plastic flesjes, 30 juni 2021

Test Aankoop, Test Aankoop pleit voor statiegeld op blik en petflesjes

Distrifood, Innocent wil statiegeld op eigen smoothieflessen, 1 juli 2021

Telegraaf, Pakketjes duurder, wegwerpplastic verboden en rookruimtes dicht: dit verandert er vanaf 1 juli, 1 juli 2021

RTV Drenthe, Stelling: Fijn dat er statiegeld zit op kleine flesjes

Hart van Nederland, Kleine flesjes kunnen vanaf vandaag ook ingeleverd worden, maar welke precies en waar?

NOS, Minimumloon omhoog, huur bevroren, statiegeld op flesjes: dit gaat veranderen per 1 juli, 27 juni 2021

EenVandaag, Vanaf nu ook statiegeld op kleine plastic flessen, 1 juli 2021

BN De Stem, Sportclubs profiteren van statiegeld op plastic flesjes, nieuwe manier van doneren

Noot: We hebben de rechten op alle foto’s, uw redactie mag deze vrij gebruiken.