Mission Reuse: van wegwerp naar herbruikbare oplossingen

Mission Reuse: zo heet het nieuwe programma waarmee Recycling Netwerk Benelux, Natuur & Milieu en Enviu de vervanging van wegwerpproducten door herbruikbare oplossingen een flinke boost wil geven

17 november 2020 Rob Buurman

Wegwerpproducten worden in grote getalen gebruikt. Per jaar gaat het in Nederland alleen al om 3 miljard wegwerpbekers en 876 miljoen afhaal- en bezorgmaaltijden in een wegwerpverpakking. Al die wegwerpproducten samen zorgen voor onnodig veel grondstoffengebruik, CO2-uitstoot, afval en zwerfafval.

Van innovatie tot realisatie

Met Mission Reuse willen we er voor zorgen dat wegwerp-opties verleden tijd worden. Met hergebruiksystemen koop je zonder moeite je koffie in een beker die je weer terug inlevert. Online bestellingen kunnen in een herbruikbare tas. Maaltijden kunnen bezorgd in bakjes die, na reiniging, gebruikt worden voor een volgende maaltijdlevering door je favoriete restaurant. Het is mogelijk, het is handig en het is beter voor het milieu.

 

Pilot in Utrecht

Mission Reuse test innovatieve hergebruik-concepten uit in de praktijk. De eerste pilot is inmiddels gestart in Utrecht. Horecaondernemers en hun klanten testen daar het gebruik van herbruikbare bekers. We deden ook onderzoek naar het potentieel om over te stappen naar herbruikbare bekers. Wat blijkt? Consumenten roepen om meer duurzaamheid. Het bedrijfsleven is nieuwsgierig naar nieuwe hergebruik-concepten. En Europese wetgeving stimuleert lidstaten om werk te maken van een transitie van wegwerp naar hergebruik. Het momentum voor de transitie naar herbruikbare bekers is nu.

 

De weg van wegwerp naar herbruikbaar

De komende tijd gaan we meer pilots met andere producten en verpakkingen doen. Als de nieuwe ontwerpen succesvol blijken in de praktijk, koppelt Mission Reuse de ondernemers aan grotere marktpartijen. Tegelijkertijd stapt Mission Reuse ook naar de lokale en nationale overheden, om te pleiten voor beleid dat wegwerp ontmoedigt, en tegelijk hergebruik ondersteunt. Via aansprekende publieks- en beleidscampagnes brengen we hergebruik onder de aandacht van producenten, beleidsmakers én consumenten. We hopen dat velen meestappen op de weg van wegwerp naar hergebruik.

 

Mission Reuse

Mission Reuse is een meerjarig transitieprogramma van drie initiatiefnemers: Enviu, Recycling Netwerk Benelux en Natuur & Milieu. Enviu ontwikkelt circulaire business modellen en zet samen met bedrijven en start-ups innovaties in de markt. Recycling Netwerk Benelux richt zich op een afvalbeleid dat beter is voor het milieu. Natuur & Milieu richt zich op een duurzamer gebruik van grondstoffen, door zowel bedrijven als consumenten.

 

  • Bedrijven, gemeenten en andere organisaties die mee willen werken aan herbruikbare oplossingen zijn van harte uitgenodigd om zich te melden op info@missionreuse.com