Statiegeld geeft je vleugels

Back to Sender stuurt Red Bull-werknemers ludieke opdrachten over statiegeld

16 maart 2020 Rob Buurman

Red Bull is reeds 5 jaar op rij het meest gevonden blikje in het zwerfafval. Back to Sender is een nieuwe actie gestart om Red Bull te overtuigen zich uit te spreken voor statiegeld.

Jaarlijks belanden er in Nederland ongeveer 100 tot 150 miljoen blikjes in het milieu. Red Bull heeft hier al 5 jaar op rij van alle drankproducenten het grootste aandeel in. Dat toont onder andere onderzoek van ‘Zwerfinator’ Dirk Groot aan.

Ludieke opdrachten

Om de werknemers van Red Bull op een leuke manier aan het denken te zetten over de problematiek rondom zwerfafval en de rol van Red Bull hierin, sturen actievoerders wekelijks een ludieke opdracht naar de werknemers op het Red Bull-kantoor in Amsterdam.

Denk bijvoorbeeld aan een kruiswoordpuzzel met vragen over zwerfafval, een doolhof waarbij een blikje teruggebracht moet worden naar de winkel of een zoek-de-verschillen-plaat tussen de wereld zonder en met statiegeld.

De actie is respectvol en vriendelijk, maar met een duidelijke oproep: steun statiegeld op blikjes. We hopen dat de werknemers van Red Bull de discussie met elkaar aangaan en het bedrijf binnenkort een positieve houding inneemt tegenover statiegeld.

Statiegeld

Statiegeld op blikjes kan hun aanwezigheid in het zwerfafval met 70 tot 90 procent reduceren, concludeerde CE Delft in een studie in opdracht van de Nederlandse regering.

Statiegeld voorkomt zo dat er een aanzienlijke hoeveelheid aluminium verloren gaat in het zwerfafval. Doordat de productie van nieuw aluminium erg veel energie kost, is statiegeld ook interessant in de strijd tegen klimaatverandering. Bovendien is recentelijk aangetoond dat elk blikje een dun plastic laagje aan de binnenkant bevat; statiegeld op blikjes helpt daarom ook plastic vervuiling tegen te gaan.

Back to Sender-campagne

Deze actie kadert in de Back to Sender-campagne, waarmee mensen drankverpakkingen die ze in het zwerfafval hebben gevonden, terugsturen naar drankenproducenten en supermarkten met de oproep zich uit te spreken voor statiegeld.

Doe je mee? Lees er alles over op onze campagnewebpagina.