Kustgemeente Bredene gaat eigen statiegeldsysteem invoeren

Kustgemeente Bredene gaat eigen statiegeldsysteem invoeren

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux helpt de gemeente Bredene bij het opzetten van een proefproject rond statiegeld dat volgend jaar van start gaat. De gemeente wil met statiegeld een oplossing vinden voor de plastic flessen en blikjes in het zwerfafval.

2 april 2019 Rob Buurman

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux helpt de gemeente Bredene bij het opzetten van een proefproject rond statiegeld dat volgend jaar van start gaat. De gemeente wil met statiegeld een oplossing vinden voor de plastic flessen en blikjes in het zwerfafval. De kustgemeente is het beu te wachten op de Vlaamse regering.

Bredene is de eerste gemeente in Vlaanderen die deze stap zet. De badgemeente heeft twee doelstellingen voor ogen: de hoeveelheid zwerfvuil drastisch naar beneden halen, en een betere recyclage van plastic en blik mogelijk te maken.

“Zwerfvuil is irritant voor mensen die langs het strand of in het park wandelen. Koeien die stukjes van blik binnenkrijgen, worden ziek of gaan dood. Mensen maken geen strand- of boswandelingen om constant vuilnis te zien liggen, dan kunnen ze even goed gaan wandelen in een containerpark. Vogels en vissen raken verstrikt in zwerfvuil of zien het aan voor voedsel”, zegt de burgemeester van Bredene, Steve Vandenberghe (sp.a).

Hij vraagt de andere kustgemeentes tijdens het kustburgemeestersoverleg van woensdag 3 april om mee te stappen in het project.

40 procent van het volume zwerfafval bestaat uit blikjes en plastic flessen. Bredene rekent erop dat statiegeld dit significant doet dalen. Een propere omgeving is immers een belangrijke troef voor een kustgemeente. In Duitsland wordt dankzij het statiegeldsysteem tot 98% van de drankverpakkingen teruggebracht.

Related articles:

Het Nieuwsblad, Kustgemeente is zwerfvuil moe: in Bredene gooi je vanaf 2020 geen enkel blikje zomaar weg