108 gemeenten in Nederland en Vlaanderen samen voor statiegeld

108 gemeenten in Nederland en Vlaanderen samen voor statiegeld

De vraag aan de Nederlandse en de Vlaamse regering om dit jaar statiegeld in te voeren op alle flessen en blikjes en plastic flessen klinkt steeds luider. Zeker 36 Vlaamse en 72 Nederlandse gemeenten sloten aan bij de Statiegeldalliantie, die tot 216 partners groeide.

8 februari 2018 Rob Buurman

In Nederland sloten 72 gemeenten zich aan, op minder dan drie maanden tijd. Het aantal aangesloten Vlaamse gemeenten steeg in januarivan 7 naar 36. Er kwamen in januari ook 16 nieuwe Vlaamse bedrijven en organisaties bij, onder meer de energiecoöperatieve Ecopower, het Boomtown festival en de provincie Limburg. In Nederland de supermarktketen Ekoplaza. De teller van de Statiegeldalliantie in Nederland en Vlaanderen staat nu op een indrukwekkende 216 partners.

Op deze kaart ziet u de 108 aangesloten gemeenten.

Zwerfafval leidt duidelijk tot grote ergernis. Flesjes en blikjes maken 40 procent uit van het volume zwerfafval. De strijd tegen zwerfvuil kost de gemeenten handenvol belastinggeld. Een propere buurt en de die kosten zijn dan ook veelbesproken thema’s in de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar.


Draagvlak voor snelle beslissing Tweede Kamer en regering

Dat zowel gemeenten, bedrijven, milieuorganisaties als middenveldorganisaties dezelfde vraag steunen, geeft aan dat het draagvlak voor statiegeld heel breed is. De snelle groei toont dat er een momentum is. Het brede Vlaamse middenveld vraagt dat de Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open VLD dit jaar eindelijk de invoering van statiegeld beslist.
In Nederland heeft de Tweede Kamer alvast op 15 maart een Algemeen Overleg gepland.

De nieuwe partners in Nederland werden woensdag 7 februari gepubliceerd: In Nederland zijn nu reeds 72 gemeenten waaronder Amsterdam, 61 organisaties en 1 provincie partner van de Statiegeldalliantie. Ook de Nederlandse supermarktketen Ekoplaza spreekt er zich uit voor statiegeld, en is aangesloten bij de alliantie.

Groei van de Statiegeldalliantie

 

Perscontact

Tom Zoete op +32 497 04 27 96 (BE), +31 6 16 10 10 50 (NL) of tom.zoete@recyclingnetwerk.org