Volgt Vlaamse minister-president Bourgeois het Schotse voorbeeld?

De Schotse regering voert statiegeld in op blikjes en flessen. First minister Nicola Sturgeon (Scottish National Party) kondigde haar beslissing deze dinsdagnamiddag aan in het Schots parlement.

5 september 2017 Rob Buurman

De Schotse regering voert statiegeld in op blikjes en flessen. First minister Nicola Sturgeon (Scottish National Party) kondigde haar beslissing deze dinsdagnamiddag aan in het Schots parlement.

“De Schotse regio voegt zich dus bij de koplopers van de circulaire economie Duitsland en Noorwegen. Vlaanderen mag deze trein niet aan zich laten voorbijgaan”, reageert Rob Buurman van Recycling Netwerk, een coalitie van Nederlandse en Vlaamse milieuorganisaties.

40% van het zwerfvuil in Vlaanderen bestaat uit flessen en blikjes. De Vlaamse belastingbetaler betaalt elk jaar meer voor de opruiming van dat zwerfafval, nu al 102 miljoen euro jaar. De invoering van statiegeld zou dit decimeren.

De regering van Geert Bourgeois (N-VA) beloofde in 2018 te beslissen of ze ook statiegeld invoert. “Twee op drie Vlamingen is voorstander van statiegeld. Zonder statiegeld gaat het Vlaanderen immers nooit lukken om het zwerfvuil weg te krijgen,” zegt Buurman. De studie in opdracht van de Nederlandse overheid bewees vorige donderdag dat statiegeld het aantal blikjes en plastic flesjes in het zwerfafval tot 90% doet dalen.

“De Schotse eerste minister start vandaag haar parlementair jaar met een ambitieuze hervorming van haar regio naar een circulaire economie. Schotland wordt door de N-VA-minister-president als een voorbeeld gezien. Hij sprak met Sturgeon af om nauwer samen te werken op het vlak van innovatie.  Wij vragen dan ook dat minister-president Geert Bourgeois in zijn Septemberverklaring ook resoluut voor de circulaire economie kiest, en in Vlaanderen statiegeld invoert”, besluit Recycling Netwerk.

Rob Buurman
Directeur Recycling Netwerk
+31 6 16 40 10 40
rob.buurman@recyclingnetwerk.org

Tom Zoete
Communicatie
+32 497 04 27 96
tom.zoete@recyclingnetwerk.org