Maximaal 60% inzameling met Engelse ‘Plastic Heroes’

13 december 2013 Rob Buurman

De inzameling van gebruikte plastic flessen heeft een teleurstellend maximum bereikt in het Verenigd Koninkrijk. Volgens recyclingorganisatie Recoup is de inzameling, na gestaag te zijn gestegen, nu gestabiliseerd op zo’n 58%. Het aantal gemeenten dat plastics inzamelt is intussen wel 96%, dus daar valt nauwelijks meer verbetering te halen. Recoup waarschuwt daarom dat met dit inzamelsysteem de doelstellingen voor 2017 niet gehaald zullen worden.

Volgens Recoup maakt de gemeenschap hierdoor flink extra kosten. De 42% niet gescheiden ingezamelde flessen zorgen naar schatting voor 19 miljoen pond aan verwerkingskosten. Andere plastics die ondanks de gescheiden inzamelmogelijkheid toch bij het restafval belanden, zorgen nog eens voor ongeveer vijftig miljoen pond aan onnodige kosten.

Het is bekend dat gemengde plasticinzameling een beduidend lagere inzamelrespons heeft dan een statiegeldsysteem, en bovendien een lagere kwaliteit gerecyclede plastics oplevert. In 2010 schatte het Britse instituut CPRE dat een landelijk statiegeldsysteem de maatschappij een voordeel van wel 1,2 miljoen pond zou kunnen opleveren.

Bericht van PlastEurope.com