Tweede Kamer vóór statiegeld: nu doorpakken

21 november 2012 Rob Buurman

Recycling Netwerk is verheugd nu er een Kamermeerderheid blijkt te zijn voor behoud van het statiegeldsysteem. Het vorige kabinet had zich voorgenomen om statiegeld op grote plastic flessen af te schaffen. “Rutte-I had er echter niet op gerekend dat er zoveel weerstand tegen dit plan zou komen. Nu zit er een nieuwe Kamer en spreekt het gezond verstand,” aldus een tevreden Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk.
Recycling Netwerk, een coalitie van milieuorganisaties waaronder Milieudefensie en Greenpeace Nederland, is één van de initiatiefnemers van de campagne “Een echte held kiest statiegeld”. Het motto van deze campagne is: statiegeld, niet afschaffen maar uitbreiden. Onderdeel van de campagne is een petitie die door zo’n 30.000 Nederlanders is getekend.
Remco Dijkstra, Tweede Kamerlid voor de VVD, reageerde ontstemd op het nieuws. Dijkstra meent dat recycling en bestrijding van zwerfafval beter geregeld zijn door een overeenkomst “die nu is gesloten met de verpakkingsindustrie”. Het behouden van statiegeld druist daar tegenin en zou leiden tot “onbetrouwbaar” overheidsbeleid.
Volgens Robbert van Duin zit Dijkstra er flink naast. “De verpakkingsindustrie – producenten van allerlei soorten verpakkingen – heeft die overeenkomst niet getekend. Het is het verpakkende bedrijfsleven, die spullen in verpakkingen stoppen, die achter de overeenkomst zit. En die overeenkomst is nog niet door alle partijen ondertekend.”
Van Duin vervolgt: “Laten we hopen op een betrouwbare overheid die niet blijft hangen in foute deals met bedrijven, maar weer voorrang geeft aan internationale afspraken, wetenschappelijk gefundeerd milieubeleid en aan de belangen van de meest milieubewuste bedrijven, aan lagere overheden en aan burgers.”