Truc om Duits statiegeld te ontduiken mislukt

26 november 2010 Rob Buurman

Drankenwinkels en milieubeweging winnen rechtszaak
Het Duitse statiegeldsysteem blijft volledig intact nu de rechter in Düsseldorf de Duitse organisatie van drankenwinkels ‘Verband des Deutschen Getränke-Einzelhandels’ in het gelijk heeft gesteld in een rechtszaak tegen een drankenfabrikant. De branche-organisatie, die de belangen behartigt van de gespecialiseerde drankenwinkels (6.000 slijterijen, etc.), vreesde voor verregaande ontduiking van de statiegeldverplichting na te zijn geconfronteerd met een truc die gebruik maakte van een uitzonderingsclausule in de regelgeving voor statiegeld.
In de rechtszaak werd samen opgetrokken met de milieu-organisatie Deutsche Umwelthilfe, die essentieel bewijsmateriaal leverde waarmee de onrechtmatigheid van de ontduikingsroute kon worden aangetoond.


De ontduikingsroute die was bedacht betrof een onterecht beroep op een uitzonderingsgrond van de Duitse statiegeldverplichtingen. Drankenfabrikant ‘Rhodius Mineralquellen und Getränke GmbH & Co. KG’ claimde dat haar drankje “powerpoint” moest worden vrijgesteld van de statiegeldplicht omdat het een zuiveldrank zou zijn. In Duitsland geldt namelijk geen statiegeldverplichting voor dranken die voor meer dan 50% uit melk, melkwei of zuivelbestanddelen bestaan.
De fabrikant gebruikte in zijn drankje geen gewoon water, maar liet in plaats daarvan tankwagens ruim 500 km afleggen om een afvalproduct van de melkindustrie (sterk gelijkend op water, momenteel gebruikt als spoelwater) op te halen en te gebruiken in het betreffende drankje. Uit laboratoriumonderzoek dat de Deutsche Umwelthilfe heeft laten uitvoeren, bleek vervolgens dat de typische bestanddelen van melk, melkwei e.d. (zoals melkeiwit, melksuikers en mineralen als calcium) geheel ontbreken in het drankje. Er was ook geen verschil waarneembaar (qua smaak) in vergelijking met soortgelijke drankjes, waaraan gewoon water is toegevoegd (en waarop wel statiegeld wordt berekend).
Fabrikanten van frisdranken proberen de statiegeld-regeling met alle trucs die ze kunnen verzinnen te omzeilen, via de zuiveldrank-ontsnappingsclausule, aldus Sepp Gail, de woordvoerder van het Verband des Deutschen Getränke-Einzelhandels e.V.
Deutsche Umwelthilfe, de grote zusterorganisatie van Recycling Netwerk in Nederland, houdt zich in Duitsland al jaren intensief bezig met het beleid voor verpakkingsafval en kunststofafval en toont zich zeer verheugd over de gewonnen rechtszaak bij het Landgericht in Dusseldorf. Met deze gerechtelijke uitspraak wordt voorkomen dat meer bedrijven nep-zuiveldranken op de markt brengen om statiegeld te ontduiken.
Lees hier het (Duitstalige) persbericht van Deutsche Umwelthilfe.