Statiegeld in opmars in Australië

19 mei 2010 Rob Buurman

De Australische deelstaat Northern Territory heeft de invoering van een statiegeldwet aangekondigd. Dat meldt onze collega-organisatie uit dat land Boomerang Alliance. Het is de tweede deelstaat op het continent dat statiegeld op blikjes en flesjes invoert. “Dit moet het signaal versterken naar de federale regering, zodat heel Australie ook deze stap maakt.”


Blikjes.jpgEind 2011 moet de zogeheten Container Deposit Legislation (CDL) van start gaan. Elke ‘Territorian’ krijgt bij het inleveren van blikjes en flesjes 10ct terug. De regering van het territorium heeft in haar budget er 625.000 Australische dollars voor gereserveerd om het in te voeren. Het systeem wordt helemaal ingericht naar voorbeeld van de deelstaat South Australia, dat al 35 jaar met succes een statiegeldbeleid voert. De uitvoering ligt net als daar in handen van de drankenindustrie.
Met slogans als ‘Cans for Coins’ en ‘Cash for Containers’ voert de deelstaatregering de statiegeldwet in. ‘Het zorgt voor minder afval op de stortplaatsen, minder zwerfafval en is een goede manier voor scholen en verenigingen om geld te verdienen, zo beargumenteert de deelregering het besluit in een persbericht.
Belangrijke stap voor milieu
Het besluit van Northern Territory verheugt de Boomerang Alliance enorm. Het was lang wachten voor de milieucoalitie, waar onder meer Friends of the Earth, Greenpeace en Total Environment Centre in zijn verenigd. ‘Het is een geweldige stap voor het milieu’, zegt Jeff Angel, directeur van het Total Environment Centre, dat ook coalitiepartner is van het Recycling Netwerk. De Boomerang Alliance ziet de Northern Territory als een eerste dominosteen in de verdere uitrol van statiegeld over het continent. De volgende kandidaten voor de invoering van statiegeld op blikjes en flesjes zijn de staten Tasmania en West-Australië, waar er ook veel animo voor het invoeren van de succesvolle manier van afval inzamelen is.
Australië kan er niet meer omheen, aldus de milieubeweging. ‘Het levert betere recyclingresultaten op, meer ‘groene’ banen en een belangrijke reductie van zwerfafval’, aldus Angel. ’Het is geweldig dat nu het hele middendeel van Australië statiegeld heeft. Lokale overheden, milieuclubs en volgens recente onderzoeken ook de bevolking, zijn er allemaal klaar voor. Burgers betalen graag een halve cent meer voor hun drank.’
Fiji
Naast Australië heeft ook de eilandenstaat Fiji deze maand een Container Deposit Legislation (CDL) aangekondigd voor plastic flessen. Deze wordt vormgegeven met hulp van het de UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de VN. Naar schatting gebruiken de eilandbewoners jaarlijks 50 miljoen plastic drankverpakkingen, die of op stortplaatsen eindigen of worden verbrand in de eigen achtertuin.
Links:
Boomerang Alliance
Total Environment Centre
Cash for Containers
Meer over statiegeld