Plastic wegwerptasjes België drastisch gedaald

8 maart 2010 Rob Buurman

Het aantal plastic wegwerptasjes dat klanten meekrijgen in winkels bij onze zuiderburen is de afgelopen zeven jaar met 85 procent gedaald. Sinds 2003 heeft dat bijna 4,9 Kton plastic uitgespaard.

De vermindering van de tasjes is het gevolg van een campagne van de federatie van Belgische distributieondernemingen, Fedis. Die probeert sinds 2003 het wegwerptasje uit de winkel te bannen. En dat lukt dus aardig. Alleen in kledingzaken krijgen klanten nog steeds plastic tasjes mee om hun aankopen in te vervoeren. In supermarkten zijn de plastic tassen verdwenen. Althans de gratis tasjes. Tegen betaling kunnen klanten nog steeds tassen verkrijgen.

Naar schatting gingen er in 2003 bijna drie miljard tasjes over de toonbank bij onze zuiderburen. De sector beloofde via Fedis toen om eind 2009 daarvan 60 procent te verminderen. De Belgische consument is blijkbaar milieuvriendelijker dan verwacht, want de vermindering is opgelopen tot zo’n 2,5 miljard tasjes. De 4.873 ton bespaard plastic is overigens nog maar een klein aandeel van het totale afval dat de Belgische consument produceert. Alleen al in Vlaanderen is er jaarlijks 3,4 miljoen ton aan huishoudelijk afval. Overigens kennen we in Nederland ook geen gratis plastic tassen in de supermarkten meer. Naar schatting verbruiken we in ons land jaarlijks 1,5 miljard tasjes per jaar, waarvan een derde betaalde tasjes van de supermarkten zijn. De rest zijn vooral de gratis wegwerptasjes, die bij andere winkels worden verspreid, zoals bij kleine kruideniers. De organisatie TassenBol wil wat doen met overbodige plastic tassen in supermarkten en heeft een bol geintroduceerd, waar winkelend publiek plastic tassen die het niet meer nodig heeft in kan doen. Zodat anderen er eentje uit kunnen halen en niet een nieuwe hoeven te kopen.

Bron: Het Nieuwsblad