LIMBURGSE GEMEENTEN WILLEN NASCHEIDEN

4 februari 2010 Rob Buurman

Zestien Limburgse gemeenten deden samen een proef met nascheiding en komen tot de conclusie: nascheiding levert veel meer op dan bronscheiding van kunststof verpakkingsafval. Het zou de betrokken gemeenten zes miljoen euro aan kosten kunnen schelen, levert drie keer zo veel ingezameld plastic op en drie keer zo veel milieuwinst.


Volgens initiatiefnemer Jan Bormans, milieuwethouder van Gulpen-Wittem ligt de toekomst van het Limburgse afvalbeheer dan ook in nascheiding. Bormans: “Nascheiding tot dusver ‘helemaal geen reële kans gehad en dreigt nu van het toneel te verdwijnen.’ Hij noemt de Plastic Hero-campagne misleidend en wil de burger niet vragen een ‘mini-milieupark in keuken, balkon of schuur aan te leggen’. Daarom besloot hij om zelf maar de mogelijkheden van nascheiding te gaan onderzoeken.
Nascheiding in de zestien Limburgse gemeenten levert 19-21 kilo ingezameld plastic afval per inwoner op, aldus de resultaten van de proef. Per huishouden zou dat dan rond de 44 tot 48 kilo zijn. De gemeenten halen met bronscheiding zo’n 14,5 kilo per huishouden op. Sandra Korthuis van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageerde vooralsnog terughoudend bij het NOS Nieuws, en gaf aan dat ze eerst wat meer harde cijfers wil zien van de Limburgse gemeenten.
Lees de resultaten van de proef
Lees meer op de website van Gulpen-Wittem.
Lees het NOS-artikel met bijbehorende radio- en videoreportages van de NOS.
Lees het ANP-artikel.