AMBITIEUS ALMERE WIL BINNEN TIEN JAAR AFVALVRIJ ZIJN

2 februari 2010 Rob Buurman

Binnen zeven tot tien jaar wil Almere een stad zonder afval worden. Dat is de ambitie die gemeente heeft uitgesproken op vrijdag 29 januari. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het uitvoeringsplan Mijn afval maakt winst wordt er al snel in de groeistad niet meer gesproken over afval, maar over grondstoffen.


Proef met plastic containers in AlmereDe gemeente haalt per jaar 45 miljoen kilo op. Daarvan wordt nu ruim 15% van hergebruikt, voornamelijk als compost. De rest eindigt als brandstof in de afvalverbrandingcentrale in Alkmaar. Met het plan dat er nu ligt moet dat na uiterlijk tien jaar dus anders. Dan moet 93 procent worden hergebruikt en de overige 3 miljoen kilo worden omgezet in energie in een centrale met hoog rendement.
De aanleiding om ‘verder te denken over afval’, zoals de gemeente het omschrijft, was de verplichting om per 1 januari kunststof verpakkingsafval apart in te zamelen. De afgelopen maanden heeft Almere twee proeven uitgevoerd, die naar meer smaakten. Na deze proeven zijn de Almeerse ambities ook voor het kunststof verpakkingsafval hoog. Elk huishouden in de stad produceert 119 kilo plastic verpakkingsafval per jaar. Bij het inzamelen wil de gemeente dan ook straks 55 kilo bij de laagbouw en 35 kilo bij de hoogbouw ophalen. Momenteel kunnen de inwoners nog terecht met hun plastic afval bij een van de drie afvalscheidingsstations in de stad.
Fasen
De gemeente gaat het plan uitvoeren in drie fasen. Nog voor de zomer krijgen de inwoners een nieuwe bak om plastic afval in te verzamelen. Die wordt om en om met de duobak voor gft en restafval opgehaald. In Fase 2 wordt deze duobak vervangen door een gft-container en moeten de meeste huishoudens ook een papierbak in huis hebben. Het restafval zal dan niet meer worden opgehaald. Inwoners kunnen het wegbrengen naar ondergrondse containers. Uit dit restafval zal de gemeente dan in de laatste fase inzetten op een extra sortering. Daaruit worden metalen en puin gefilterd en drankkartons worden omgezet in hoogcalorische brandstofkorrels om te gebruiken in centrales met een hoog rendement.
Om dit te bereiken heeft de gemeente de hulp van de ruim 75.000 huishoudens hard nodig. Een ‘actieve aanpak van informeren, waarschuwen en beboeten’ moet daarbij helpen, zo staat geschreven in de nota.
Lees de uitvoeringsnota