ROTTERDAM ZIET MEER MILIEUWINST IN NASCHEIDING PLASTIC AFVAL

19 januari 2010 Rob Buurman

Rotterdam gaat niet meedoen met het gescheiden inzamelen van plastic afval. De havenstad concludeerde uit eigen onderzoek echter dat er meer milieurendement te halen is uit nascheiding van het huishoudelijk restafval.


Dat besluit heeft wethouder Bolsius middels een brief op 18 januari meegedeeld aan de Rotterdamse gemeenteraad. Sinds 1 januari zijn alle gemeenten in ons land verplicht mee te doen aan het gescheiden inzamelen van plastic. Bij minister Cramer heeft Bolsius namens de gemeente uitstel van deze verplichting aangevraagd.
RotAfval.jpg
Gescheiden inzamelen van afval is in grote delen van de stad geen succes. De stad schafte daarom een aantal jaren geleden al eerder de gft-inzameling af. Plastic apart inzamelen levert volgens Bolsius dan ook maar weinig milieuwinst op. ”Zelfs met extra aandacht, uitgebreide campagnes en investering in goede voorzieningen zal het merendeel van de kunststoffen gewoon in het restafval blijven zitten” schrijft de wethouder. Bovendien is in Rotterdam weinig ruimte voor (nog meer) ondergrondse afvalcontainers.
Nascheiding
Daarom zet Rotterdam liever in op het scheiden van het plastic na inzamelling van het huishoudelijk afval. ”Nascheiding biedt vanuit milieu-oogpunt een veel betere oplossing voor steden als Rotterdam”, aldus de wethouder. Hij onderzoekt momenteel de mogelijkheid voor een nascheidingsinstallatie in de regio. Vooralsnog staat er nu alleen in Groningen en die heeft de maximale capaciteit al bereikt.
Volgens VROM zijn inmiddels ongeveer 380 van de 431 gemeenten nu bezig met de inzameling van plastic afval en zal de komende maanden nog een groot aantal gemeenten volgen. Maar de grotere gemeenten zijn niet allemaal even voortvarend bezig. Ook Amsterdam is niet happig op het gescheiden inzamelen van het plastic en zet eerst maar eens in op een proef met haal- en brengstations in enkele stadsdelen . Den Haag is afgelopen november begonnen met veertig containers voor de hele stad en Utrecht kiest vanaf februari ook voor inzameling met een beperkt aantal containers.
Het NOS Journaal liet al weten dat minister Cramer ondanks eerdere waarschuwingen vooralsnog geen sancties onderneemt tegen Rotterdam. In de laatste alinea van zijn brief legt wethouder Bolsius uit dat inmiddels uitstel is aangevraagd en dat Rotterdam ook in vervolggesprekken met het ministerie de ‘wenselijkheid van statiegeld’ zal betrekken.De minister blijft wel bij haar standpunt dat Rotterdam gewoon mee moet doen, “net als de 383 gemeenten die haar zijn voorgegaan”, zo schrijft ze op haar weblog.
Links:
IVAM-onderzoek voor gemeente Rotterdam
Brief wethouder Bolsius aan de gemeenteraad
Gemeente Rotterdam
Rotterdams Milieucentrum
De weblog van minister Cramer.