STATIEGELD OP KLEINE FLESJES TEGEN AFVALBERG PLASTIC

30 december 2009 Recycling Netwerk

Net als op grote water- en frisdrankflessen, moet ook op kleine plastic flesjes statiegeld worden geheven. Dat stellen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Recycling Netwerk, waarin milieuorganisaties samenwerken. Volgens hen is de gescheiden inzameling van alle plastic verpakkingen, die vanaf volgend jaar landelijk geldt, een halve oplossing. GPD-artikel in onder meer Het Parool, Dagblad van het Noorden en Nederlands Dagblad.


De VNG meent dat het systeem – waarbij kunststof in zakken of ondergrondse containers wordt ingezameld – gaten vertoont. Zo kunnen hele partijen worden afgekeurd als het plastic afval is ‘vervuild’ met etensresten of piepschuim.
Bijna alle grote flessen met statiegeld worden wel gerecycled. Dat moet ook lukken bij kleine flesjes. ,,Want juist die zorgen voor enorm veel vervuiling”, zegt Sandra Korthuis van de VNG.
Bedrijfsleven
Het bedrijfsleven voelt er echter niet voor. Supermarkten zouden te zwaar worden belast door die extra taak. ,,Ik zou niet weten waarom dat niet kan”, reageert Korthuis. ,,Flessen worden tegenwoordig niet meer in kratten gezet door een medewerker, maar direct samengeperst. Dat kan met kleine flesjes ook.”
Volgens Recycling Netwerk gaat van al het ingezamelde plastic afval ruim een kwart alsnog naar de afvalverbrander.
Nedvang, de organisatie die de inzameling van plastic regelt, ziet niets in meer flessen met statiegeld. Volgens een woordvoerder zorgen geavanceerde scheidingsinstallaties in Duitsland ervoor dat veruit de meeste plastic verpakkingen worden gerecycled.
Artikel verschenen in
Het Parool
Dagblad van het Noorden
Nederlands Dagblad