Misverstand: ‘Nederland is beste milieujongetje van de klas’

14 december 2009 Rob Buurman

Een van de grote misverstanden op het terrein van afval: Nederland is koploper op het gebied van milieu. Dat is helaas al lang niet meer zo. “Op het gebied van preventie hebben we hopeloos gefaald”, stelt Recycling Netwerk-voorzitter Robbert van Duin in het vakblad Afvalforum.

Met name als het gaat om de inzameling van kunststof verpakkingen neemt Nederland een beschamende lage plaats in op de Europese ranglijst: plek 12 van de in totaal 15 landen. De afvalsector kan hier overigens weinig aan doen. Het grote falen ligt bij de overheid: die zou de regie moeten voeren en doet dat niet. Bestaande wetgeving wordt niet gehandhaafd, terwijl er wel draagvlak voor is. Dat blijkt wel uit onderzoeken, zoals van TNS/NIPO. Er is bijvoorbeeld veel steun voor statiegeld op kleine flesjes. Van Duin: “Nederland is niet het beste milieujongetje van de klas. We zitten in de middenmoot. Is dat erg? Ik denk het wel we zijn het aan onze stand verplicht om weer koploper te worden.”

Lees hier het artikel “Misverstand: Nederland is het beste milieujongetje van de Europese klas (Afvalforum)“.