New york breidt statiegeldsysteem uit

9 november 2009 Rob Buurman

In de Amerikaanse deelstaat New York zijn vanaf vandaag alleen nog maar kleine waterflesjes met 5 dollarcent statiegeld te krijgen. Sinds 31 oktober heeft de staat haar Bottle Bill uitgebreid. En dat is een grote milieuwinst. De New Yorkers zijn namelijk enorme waterdrinkers. Jaarlijks worden er 3,2 miljard waterflesjes verkocht in New York. Daarvan zal nu 70 procent van worden gerecycled.

Voor de uitbreiding van de Bottle Bill eindigde 8 van de 10 kleine waterflesjes in het restafval of als zwerfafval op stranden, langs wegen en in parken. De kleine PET-flesjes vormen een kwart van het totale aantal drankverpakkingen. Op de verpakkingen van ice tea, sportdrankjes, sappen en andere dranken zonder koolzuur, is nu 90 procent van alle verpakkingen onder de Bottle Bill. Deze wet bestaat al sinds 1982. Statiegeld is dé oplossing om het probleem van zwerfafval van blikjes en kleine flesjes aan te pakken en om betere recycling te bereiken. Dat bewijst New York maar weer. Milieuorganisaties in de deelstaat schatten in dat dankzij de hernieuwde Bottle Bill zo’n 81.863 ton aan materiaal (vooral PET-plastic) niet in de verbrandingsovens en stortplaatsen eindigt maar in recycling. De energie die deze recycling oplevert is genoeg om 43.660 huishoudens voor een heel jaar te voorzien van stroom. Door hergebruik van de verpakkingen bespaart New York ook op CO2-emissies, namelijk 28.075 cars.

Naast statiegeld op meer drankverpakkingen, is de Bottle Bill nu ook uitgebreid met een verplichting voor het bedrijfsleven. De producenten moeten nu 80 procent van de niet geïnde statiegelden overmaken aan de staat. Het gaat hierbij om miljoenen dollars. Het bedrijfsleven ligt dan ook al geruime tijd dwars tegen uitbreiding van de Bottle Bill. Al sinds 2000 proberen milieugroeperingen en hun advocaten de New Yorkse overheid zover te krijgen om de statiegeldwet uit te breiden. Aanvankelijk zou deze afgelopen april al ingaan, maar door rechtszaken van multinationals als International Bottled Water Association (IWBA), Nestlé Waters North America en andere producenten, is dat wat later geworden. Uiteindelijk stelde de rechter hen afgelopen oktober in hun ongelijk. In Nederland wil het bedrijfsleven geen statiegeld heffen op kleine PET-flesjes, maar hebben ze zich in plaats daarvan wel verplicht om deze zoveel mogelijk te recyclen. Deze producentenverantwoordelijkheid wordt echter nauwelijks nageleefd. Ook is er nagenoeg geen controle van de overheid erop. Dat zelfs in het land van de vrije markt de overheid statiegeld kan doordrukken is dan ook een stimulans voor het Recycling Netwerk om door te gaan met acties om meer bezinning te bereiken in het Nederlandse milieubeleid.

Meer informatie over de New Yorkse ‘Bottle Bill’