NEDERLANDERS ZAMELEN PLASTIC NIET IN

29 september 2009 Rob Buurman

De meeste Nederlanders zamelen hun plastic niet in. Dat blijkt uit cijfers van het Recycling Netwerk, de koepelorganisatie van milieuorganisaties, die donderdag op een congres over dit onderwerp worden gepresenteerd. Het netwerk van organisaties als Greenpeace, Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu pleit daarom voor statiegeld op kunststof verpakkingsmateriaal. “Hiermee behaalt de overheid de beste resultaten”, zei woordvoerder Robbert van Duin dinsdag. (ANP-artikel in onder meer De Telegraaf en De Pers)


Vanaf 1 januari moet iedere Nederlander plastic gescheiden weggooien. Die doelstelling wordt niet gehaald, waarschuwt Van Duin. Hij heeft berekend dat dan hooguit 70 procent van de huishoudens hieraan voldoet. In lang niet alle gemeentes staan bijvoorbeeld bakken waarin het plastic kan worden weggegooid. Nedvang, de stichting van verpakkingsproducenten, liet weten dat momenteel ongeveer 170 gemeenten dit soort voorzieningen heeft.
Eerder dit jaar begon deze stichting de campagne Plastic Heroes. De oranje mannetjes moeten mensen ervan bewust maken dat ze plastic afval apart houden. De overheid wil dat twee vijfde van het plastic opnieuw wordt gebruikt.