OOK IN NEW YORK AANSCHERPING STATIEGELDWET

6 februari 2007 Rob Buurman

In navolging van California is ook in New York een aanscherping van de statiegeldwetgeving op komst. De nieuwe Democratische gouverneur Eliot Spitzer heeft vorige week aangekondigd dat hij de 25 jaar oude ‘bottle bill’ wil uitbreiden, zodat er voor meer dranken een statiegeldverplichting komt.


Volgens de huidige bottle bill geldt de statiegeldverplichting alleen voor frisdranken en bier, verpakt in flessen of blikjes. De voorgestelde nieuwe wet zorgt ervoor dat ook water, sappen, ijsthee en sportdranken alleen mogen worden verkocht met statiegeld op de verpakking. Voor melk en wijn wordt een uitzondering gemaakt.
Het wetsvoorstel wordt fel bestreden door een coalitie van bedrijven die zich “New Yorkers for Real Recycling Reform” noemt. Volgens deze coalitie van o.a. frisdrankfabrikanten en supermarkten zou de prijs van elke fles en elk blikje hierdoor stijgen met 15 dollarcent. Door Spitzer’s ‘chief environmental adviser’ wordt gesteld dat deze schatting in het geheel niet deugt en de kosten overdrijft met een factor tien: “The only justifiable price increase would be 1.5 cents per container.”
De strijd spitst zich verder vooral toe op de niet-geinde statiegelden, een bedrag van meer dan 100 miljoen euro per jaar. Onder de huidige wet vallen die toe aan de frisdrankproducenten, maar volgens de nieuwe wet zullen deze met ingang van 1 januari 2008 worden gebruikt voor de financiering van milieuprogramma’s van de staat New York.