Op woensdag 14 februari, Valentijn, stappen buurtbewoners in een tiental Nederlandse gemeenten naar hun lokale AH-supermarkt met een Valentijnskaart en AH-flesje of blikje dat ze in het zwerfafval hebben gevonden. Zo vragen ze de supermarktketen vriendelijk om zich vóór statiegeld uit te spreken.

#ValentHeijn Tweets

Albert Heijn is één van de partijen die nu nog het hardste lobbyt tegen de uitbreiding van statiegeld tot alle plastic flessen en blikjes. Deze actie, die ook op sociale media loopt met hashtag #ValentHeijn, stimuleert de Albert Heijn-keten om het voorbeeld van supermarkt Ekoplaza te volgen. Ekoplaza sprak zich als eerste supermarktketen uit vóór statiegeld als middel om zwerfafval te bestrijden.

De Tweede Kamer houdt op 15 maart een Algemeen Overleg over circulaire economie en meer bepaald statiegeld. De “warme hartewens” van de actievoerders is dat Albert Heijn voor die tijd laat weten met statiegeld akkoord te gaan. Om het met de woorden van de Valentijnskaart te zeggen : “Lieve Albert, wil jij mijn ValentHeijn zijn? Draag dan statiegeld ook een warm hart toe”.

De ValentHeijn-actie is deel van de succesvolle Back to Sender-campagne van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Mensen sturen flesjes en blikjes, die ze op straat of in de natuur vinden, terug naar de fabrikant met de vraag om de invoering van statiegeld te steunen. Dit gebeurt op social media met hashtag #BackToSender. Daarnaast sturen vele mensen de drankverpakkingen ook daadwerkelijk per post, naar de gratis antwoordnummers van de fabrikanten.

Plastic flesjes en blikjes maken maar liefst 40% uit van het volume van het zwerfafval. Uit een peiling van Radar blijkt dat 74 procent van de Nederlanders positief is over de uitbreiding van het statiegeldsysteem naar kleine flesjes en blikjes. Onderzoek van CE Delft op toont aan dat met statiegeld het volume van blikjes en flesjes in het zwerfvuil met 70 tot 90 procent zal dalen. Het Verenigd Koninkrijk staat op het punt statiegeld in te voeren en ook de Franse regering denkt eraan.

Dit delen:

In Nederland sloten 72 gemeenten zich aan, op minder dan drie maanden tijd. Het aantal aangesloten Vlaamse gemeenten steeg in januarivan 7 naar 36. Er kwamen in januari ook 16 nieuwe Vlaamse bedrijven en organisaties bij, onder meer de energiecoöperatieve Ecopower, het Boomtown festival en de provincie Limburg. In Nederland de supermarktketen Ekoplaza. De teller van de Statiegeldalliantie in Nederland en Vlaanderen staat nu op een indrukwekkende 216 partners.

Op deze kaart ziet u de 108 aangesloten gemeenten.

Zwerfafval leidt duidelijk tot grote ergernis. Flesjes en blikjes maken 40 procent uit van het volume zwerfafval. De strijd tegen zwerfvuil kost de gemeenten handenvol belastinggeld. Een propere buurt en de die kosten zijn dan ook veelbesproken thema’s in de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar.


Draagvlak voor snelle beslissing Tweede Kamer en regering

Dat zowel gemeenten, bedrijven, milieuorganisaties als middenveldorganisaties dezelfde vraag steunen, geeft aan dat het draagvlak voor statiegeld heel breed is. De snelle groei toont dat er een momentum is. Het brede Vlaamse middenveld vraagt dat de Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open VLD dit jaar eindelijk de invoering van statiegeld beslist.
In Nederland heeft de Tweede Kamer alvast op 15 maart een Algemeen Overleg gepland.

De nieuwe partners in Nederland werden woensdag 7 februari gepubliceerd: In Nederland zijn nu reeds 72 gemeenten waaronder Amsterdam, 61 organisaties en 1 provincie partner van de Statiegeldalliantie. Ook de Nederlandse supermarktketen Ekoplaza spreekt er zich uit voor statiegeld, en is aangesloten bij de alliantie.

Groei van de Statiegeldalliantie

 

Perscontact

Tom Zoete op +32 497 04 27 96 (BE), +31 6 16 10 10 50 (NL) of tom.zoete@recyclingnetwerk.org

Dit delen:

Ook de eerste Nederlandse provincie, Noord-Brabant, voegt zich bij de beweging. Ekoplaza is de eerste supermarktketen die zich als voorstander van statiegeld uitspreekt en in de alliantie stapt.

Het draagvlak voor statiegeld groeit razendsnel verder. De Statiegeldalliantie ging van start eind november. De teller van het totale aantal organisaties, bedrijven en gemeenten die aansloten bij het Nederlands-Belgische initiatief staat nu op een indrukwekkende 216 partners. Dat is meer dan een verdubbeling binnen minder dan een maand.

De vraag van al die partners aan de regering is dezelfde: “Voer in 2018 statiegeld op alle plastic flesjes en blikjes in.” De druk op het kabinet-Rutte en de Tweede-Kamerleden om te beslissen om statiegeld uit te breiden wordt zo steeds groter. Op 15 maart houdt de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over statiegeld.

Ekoplaza, Nederlandse biologische supermarktketen met 75 vestigingen in Nederland en een webshop met landelijke bezorging en tevens de grootste bioketen van de Benelux, is de eerste retailer die toetreedt tot de Statiegeldalliantie. Daarmee beantwoordt de supermarktketen als eerste de vraag van meer en meer consumenten naar duurzaamheid en lokale circulaire economie. Ekoplaza wordt zo een koploper in de beweging naar een circulaire economie.

De steun van een supermarktketen toont ook dat respect voor het milieu en zaken doen perfect hand in hand kunnen gaan.

Ook Greenpeace Nederland, Natuurmonumenten, de LandschappenNL, Stichting Het Pieterpad en verschillende milieufederaties in Nederland versterken de alliantie.

Het aantal Nederlandse steden en gemeenten stijgt razendsnel. Na 1 Nederlandse gemeente, Weert, bij de start van de Statiegeldalliantie in november, en 29 gemeenten begin januari, zijn er nu in totaal al 72 Nederlandse gemeenten partner van de Statiegeldalliantie.

Zij tellen samen meer dan 6 miljoen inwoners. Van de 20 grootste Nederlandse gemeenten doen er alvast 13 mee. Daarnaast staan Arnhem en Nijmegen nog niet in de lijst maar hebben wel al toetreding goedgekeurd in gemeenteraad. De Statiegeldalliantie heeft dus spontaan tot expliciete bestuurlijke en politieke trajecten geleid in tientallen Nederlandse gemeenten. Die oordelen dat het permanente opruimen dweilen met de kraan open is, en dat er via statiegeld eindelijk een structurele oplossing moet komen.

Deze ongeziene beweging, heel divers en over de Nederlands-Belgische landsgrens heen, toont dat zwerfafval heel veel bedrijven, organisaties en gemeenten dwars zit. Alle politieke partijen hebben in bepaalde gemeenten al voor toetreding tot de statiegeldalliantie gestemd. Vaak wordt er unaniem vóór gestemd.

De verwachtingen naar het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer op 15 maart zijn dan ook hoog. Alle 216 partners van de Statiegeldalliantie vragen dat de Tweede Kamerleden voor de uitbreiding van statiegeld naar blikjes en kleine plastic flesjes stemmen.

 

Dit is de lijst van Nederlandse organisaties, bedrijven en gemeenten die zich aansloten in de maand januari.

NB: Deze lijst werd afgesloten op 31 januari. Dagelijks zijn er nieuwe aanmeldingen, die we nauwkeurig verifiëren. Er zijn dus nog nieuwe aanmeldingen in behandeling (bijvoorbeeld van tientallen gemeentes die al voor toetreding stemden, maar zich nog niet formeel aangemeld hebben). Deze worden gecommuniceerd eind februari.

De volledige lijst van alle partners vindt u op https://statiegeldalliantie.org/2017/11/de-partners-van-de-statiegeldalliantie/

De nieuwe partners in Vlaanderen worden donderdag 8 februari gepubliceerd.

 

Lokale overheden toegetreden in januari

Gemeente Alblasserdam 20.005 inwoners
Gemeente Alphen aan den Rijn 108.915 inwoners
Gemeente Amersfoort 154.712 inwoners, besloten door het college van B&W
Gemeente Amstelveen 89.608 inwoners
Gemeente Apeldoorn 160.047 inwoners, op initiatief van D66
Gemeente Assen 67.551 inwoners
Gemeente Bergen op Zoom 66.164 inwoners, besloten door het college van B&W
Gemeente Beuningen 17.210 inwoners
Gemeente Culemborg 27.904 inwoners, besloten door het college van B&W
Gemeente Deventer 99.311 inwoners, op initiatief van D66
Gemeente Dinkelland 26.244 inwoners, op initiatief van D66
Gemeente Drimmelen 27.000 inwoners, op initiatief van CDA en Groen Drimmelen (VP/D66)
Gemeente Ede 113.421 inwoners
Gemeente Gouda 71.916 inwoners
Gemeente Groningen 202.636 inwoners, op initiatief van D66
Gemeente Heemskerk 39.171 inwoners, op initiatief van D66
Gemeente Hillegom 21.486 inwoners
Gemeente Hollands Kroon 52.511 inwoners, besloten in de gemeenteraad
Gemeente Kampen 52.777 inwoners, besloten in de gemeenteraad
Gemeente Leiderdorp 27.128 inwoners, op initiatief van GroenLinks
Gemeente Lelystad 77.000 inwoners, besloten door het college van B&W
Gemeente Leudal 35.878 inwoners
Gemeente Leusden 29.700 inwoners, op initiatief van CU-SGP, GL-PvdA en D66
Gemeente Lingewaard 46.185 inwoners
Gemeente Meppel 33.155 inwoners, besloten door het college van B&W na een oproep van de Vereniging Drentse Gemeenten
Gemeente Noordoostpolder 47.000 inwoners, besloten door het college van B&W
Gemeente Renkum 31.380 inwoners, besloten door het college van B&W
Gemeente Rheden 43.645 inwoners, op initiatief van D66
Gemeente Schiedam 77.838 inwoners, op initiatief van Groen Links
Gemeente Súdwest-Fryslân 84.028 inwoners, besloten door het college van B&W
Gemeente Ten Boer 4.500 inwoners, besloten door het college van B&W
Gemeente Tholen 25.500 inwoners, op initiatief van Wethouder openbare ruimte J. Harmsen (CU)
Gemeente Tiel 41.488 inwoners, op initiatief van PvdA
Gemeente Veenendaal 65.000 inwoners, besloten door het college van B&W
Gemeente Velsen 67.585 inwoners
Gemeente Vlaardingen 71.000 inwoners, besloten door het college van B&W
Gemeente Vught 26.183 inwoners
Gemeente Wageningen 38.458 inwoners, op initiatief van Stadspartij Wageningen
Gemeente Westerveld 19.084 inwoners, op initiatief van Progressief Westerveld
Gemeente Westland 105.632 inwoners
Gemeente Wijk bij Duurstede 23.629 inwoners, op initiatief van PCG, SP, D66, VVD, GL en PvdA
Gemeente Zaanstad 153.679 inwoners, op initiatief van GL, ROSA, CU en ZIP
Gemeente Zwijndrecht 44.417 inwoners
Provincie Noord-Brabant 2,5 miljoen inwoners
HVC het afval-, grondstoffen- en energiebedrijf van 46 gemeenten en 6 waterschappen.
Reinigingsdienst Waardlanden Reinigingsdienst voor de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem,Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Molenwaard en Zederik.

 

Organisaties en bedrijven toegetreden in januari

Aspergeboerderij Sandur aspergeboerderij uit Nieuw Amsterdam (Drenthe)
AWG Montage vakmanschap op maat
De Natuur en Milieufederaties werken aan een gezond (leef)milieu, een gevarieerd landschap en veelsoortig natuur, samen met duizenden betrokken mensen, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.
Duurzaam Actueel platform voor duurzaam nieuws
Ekoplaza biologische supermarktketen
Energie Schijndel energiecoöperatie
Greenpeace Nederland (internationale) milieuorganisatie die als eerste doel heeft grootschalige milieuproblemen onder de aandacht te brengen van de politiek en het publiek door middel van lobbyen en geweldloze acties
Innovatiecentrum Kunststoffen bedrijf dat nieuwe en betere kunststoffen ontwikkelt, zoals plastics van biologische oorsprong die in hun eigenschappen meer dan tot nu toe op de huidige “fossiele” plastics lijken.
John Visser cv-optimalisatie gespecialiseerd in het waterzijdig inregelen van cv-installaties
KitchenHugs alles voor duurzaam en gezond koken
LandschappenNL behartigt de belangen van de provinciale Landschappen en de provinciale stichtingen
Milieuvereniging Benegora Belgisch Nederlands GrensOverleg Regio Antwerpen, regio actief voor mens en milieu
Minderrr verzorgt gastlessen over zwerfafval/plastic soep en afvalscheiding naar een circulaire economie.
Natuurmonumenten onafhankelijke vereniging die natuur, landschap en cultuurhistorie veilig stelt door gebieden aan te kopen, te beheren en te beschermen..
Nivon Natuurvrienden vereniging van natuurvrienden (16.500 leden) én stichting met 13 natuurvriendenhuizen en 7 groene kampeerterreinen in Nederland
Occupation Just Communities (UC JUCO) staat voor een wereld iedereen waar iedereen zich met respect behandeld voelt, respectvol deel kan nemen aan de maatschappij, ondanks hun kwetsbaarheid, beperking of andere nood.
Stichting De Brabantse Wal zich in voor het behoud van de Brabantse Wal, een opvallend landschap in West-Brabant, op de grens met Zeeland en Vlaanderen (België).
Stichting Hooge Nesse/Veerplaat vrijwilligersorganisatie die verschillende maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd uit Zwijndrecht en staat o.a. voor de duurzame ontwikkeling van de Hooge Nesse/ Veerplaat en voor meer bewegen in de natuur en natuurbeleving.
Stichting Natuur & Landschap Zwijndrechtse Waard houdt zich bezig met Natuur & Milieu Educatie voor jong en oud in het gebied de Zwijndrechtse Waard.
Stichting Pieterpad de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland, van Pieterburen nabij de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht, met een lengte van 498 kilometer,
Stichting Tiel Tip Top zet zich in voor een snelle, eenvoudige realisatie van een schoner Tiel.
Tandarts Dik tandartsenpraktijk in Barneveld
Utrecht Natuurlijk Utrecht Natuurlijk brengt de natuur dichtbij en maakt Utrecht groener, gezonder en duurzamer voor alle Utrechters.
Vereniging Arboretum Munnike Park beheerders van het Arboretum Munnike Park te Zwijndrecht

 

 

Dit delen:

Recycling Netwerk maakt zich zorgen over een aantal dreigende tekortkomingen. De milieuorganisatie heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgeroepen het nieuwe RIVM-onderzoek op een aantal cruciale punten niet in te perken.

“Het is goed dat het Ministerie van I&W heeft besloten een onderzoek te laten uitvoeren naar de milieusituatie rond deze kunstgrasvelden. Wij onderschrijven het belang van een snelle oplevering van onderzoeksresultaten. Maar we plaatsen wel kanttekeningen bij dit onderzoek van slechts 10 van de ruim 2.000 kunstgrasvelden. Het gaat er onder meer om welke sportvelden en welke emissies worden onderzocht”, zegt Robbert van Duin van Recycling Netwerk.

Selectie

In een uitgebreide brief aan het Ministerie van I&W noemt Recycling Netwerk diverse punten die meer of betere aandacht behoeven. De onderzoeksresultaten worden sterk bepaald door de selectie van de sportvelden die zullen worden onderzocht.

Bij die selectie moet volgens Recycling Netwerk goed rekening worden gehouden met de grote verschillen die er zijn tussen de verschillende locaties. Het gaat daarbij zowel om verschillende soorten rubberafval die kunnen zijn gebruikt, als om verschillende kenmerken van de locaties zelf, zoals bijvoorbeeld de bodemgesteldheid ter plaatse.

De milieuorganisatie benadrukt verder dat het niet alleen mag gaan om de milieugevolgen van rubberafval dat op het kunstgras is opgebracht, maar ook om de effecten van rubberafval dat in de funderingslaag onder de kunstgrasmat is verwerkt.

Een ander belangrijk punt is dat het onderzoek alle relevante emissies zou moeten bestuderen, dus naast bijvoorbeeld de emissies van zink en PAKs ook de emissie van minerale olie.

Tot slot wijst de milieu-organisatie op seizoensinvloeden die het moeilijk maken om op basis van kortlopende emissiemetingen te komen tot betrouwbare jaarcijfers en op de noodzaak van een check op het verlies van componenten zoals zink uit het langer liggende rubbergranulaat.

Met dit onderzoek zou dan moeten worden vastgesteld of en hoe een eventueel vervolgonderzoek kan worden beperkt tot een selectie uit hopelijk hooguit een paar honderd of misschien enkele tientallen verdachte velden, besluit Robbert van Duin.

Lees hier de volledige brief van Recycling Netwerk aan het ministerie van I&W.

 

 

Meer informatie:

Robbert van Duin

voorzitter Recycling Netwerk

robbertvanduin@recyclingnetwerk.org

 

Dit delen:

In 2013 schatte de OVAM de totale factuur voor de Vlaamse gemeenten op 55,1 miljoen euro. Met een betere meetmethode komt OVAM vrijdag in de studie van cijfers 2015 uit op een bedrag van 155,4 miljoen euro. 100,3 miljoen euro meer dus. Van die 155,4 wordt 109,4 miljoen besteed aan het opruimen van zwerfafval en het ledigen van de openbare vuilnisbakken.

De hoeveelheid zwerfafval wordt voor 2015 geschat op 20.426 ton, dat is 17% meer dan de 17.500 ton die voor 2013 werd geschat. Vlaanderen stelde zich tot doel om het zwerfafval tegen 2022 met 20% te laten dalen. Dit jaar evalueert de Vlaamse overheid of het zwerfvuilbeleid voldoende resultaat oplevert.

Per Vlaming jaarlijks meer dan 24 euro belastinggeld

“Zwerfafval kost de gemeenten dus veel meer dan tot nu toe bekend was. 155 miljoen per jaar is een enorme kostenpost, veel belastinggeld van onze Vlaamse steden en gemeenten. Per Vlaming jaarlijks meer dan 24 euro belastinggeld. Dan is het belangrijk dat elke euro efficiënt en doeltreffend gebruikt wordt. Daarom moet de overheid ook kijken naar systemen die zwerfafval kunnen voorkomen, zoals statiegeldsystemen”, merkt Buurman op.

Toen de kost van zwerfafval nog op het lagere bedrag van 55 miljoen werd ingeschat, wisten we al dat een statiegeldsysteem de gemeenten een besparing van 20,1 miljoen euro per jaar konden opleveren. “Nu blijkt dat de werkelijke kosten van zwerfafval veel hoger liggen, zijn ook de potentiële besparingen voor gemeenten door preventieve maatregelen als statiegeld, veel groter”, analyseert Rob Buurman.

Statiegeld schept ruimte in gemeentebudget

“De Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open VLD kan door in 2018 statiegeld in te voeren de zwerfafvalfactuur van de gemeenten lichter maken. Dat zou ruimte scheppen in het gemeentebudget. Producenten verantwoordelijk maken voor het zwerfvuil van hun producten kan helpen om de gemeentebelastingen te doen dalen. Sowieso wordt dit een belangrijk thema in de campagne voor de Vlaamse gemeenteraadsverkiezingen”, besluit Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk Benelux.

De studie gaat overigens nog enkel over de kosten die worden gemaakt om het zwerfafval op te ruimen en te voorkomen, en gaat niet over de kosten van de plastic soep in rivieren, zeeën en oceanen.

Meer informatie:

Rob Buurman

Directeur Recycling Netwerk Benelux

+31 6 16401040 (telefonisch bereikbaar vandaag tot 14u en vanaf 15.30)

rob.buurman@recyclingnetwerk.org

Web : http://recyclingnetwerk.org/

Dit delen:

De Statiegeldalliantie groeit razendsnel: op anderhalve maand steeg het aantal alliantiepartners van 21 naar het indrukwekkende cijfer van 101 partners: organisaties, bedrijven, verenigingen, actiecomités en gemeenten uit Nederland én Vlaanderen.

Halen (9.511 inwoners), Hamont-Achel (14.417), Haacht (14.442), Laakdal (15.866), Tielt (20.301), Zoersel (21.855) en Hasselt, stad met 77.124 inwoners, sluiten aan bij de Statiegeldalliantie.

Na Limburg.net, wordt nog een tweede afvalintercommunale partner van de Statiegeldalliantie: IVVO, het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en –verwerking voor de sector Veurne en Ommeland. Dat deze twee afvalintercommunales pleiten voor statiegeld geeft aan dat het thema de afvalsector beroert in alle hoeken van het land, van Limburg tot aan de kust.

Natuurpunt, met meer dan 100.000 leden en het beheer van 22.800 hectare Vlaamse natuur, treedt ook toe. De natuurvereniging vindt het cruciaal dat afval niet in de natuur terechtkomt, en statiegeld kan zwerfvuil in natuurgebieden en daarbuiten sterk terugdringen. De milieuorganisaties JNM en Gents MilieuFront vervoegen eveneens de alliantie.

Ook communicatiebureau Connect, muziek- en theaterfestival Ubuntu Festival in Boom, De Molen van Rotselaar (vzw van actieve molenbewoners en Ecopower), en een hele reeks verenigingen en actiecomités doen mee. Het geeft aan hoe groot de diversiteit van de Statiegeldalliantie is.

 

Druk op de regering-Bourgeois

Letterlijk uit alle hoeken van de samenleving klinkt dus de vraag aan de Vlaamse regering om dit jaar statiegeld in te voeren.

Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) verklaarde meermaals in de plenaire van het Vlaams parlement dat ze statiegeld wil invoeren. De Statiegeldalliantie vraagt dat haar coalitiepartners N-VA en Open VLD zich ook positief uitspreken en beslissen.

 

Warme oproep

De Statiegeldalliantie nodigt ondertussen ook de andere Vlaamse steden en gemeenten uit om zich aan te sluiten. Het zwerfvuil, waar blikjes en flesjes een groot deel van vormt, is immers een grote kostenpost voor de gemeenten: elk jaar meer dan 100 miljoen in Vlaanderen.

Met statiegeld zouden deze kosten verminderen, wat ruimte kan geven om de gemeentebelastingen te verlagen. Een belangrijk thema in dit jaar van lokale verkiezingen.

Statiegeld is ook de eerste stap naar een circulaire economie. Zo kunnen organisaties en gemeenten tonen dat ze een concrete oplossing willen voor de problemen van zwerfvuil, milieuvervuiling door plastic, en de plastic soep in rivieren en zeeën.

 

Tweets about @statiegeldallia OR #statiegeldalliantie

Dit is de lijst van nieuwe partners die zich aangesloten hebben sinds midden december:

In Vlaanderen

 

7 Vlaamse gemeenten/steden:

 

Halen, stad met 9.511 inwoners, besloten op het Schepencollege.

Hamont-Achel, gemeente met 14.417 inwoners, op initiatief van burgemeester Theo Schuurmans (CD&V).

Haacht, gemeente met 14.442 inwoners, op initiatief van de schepen van leefmilieu, Dieter Van Besien (Groen)

Laakdal, gemeente met 15.866 inwoners, besloten op het Schepencollege.

Tielt, stad met 20.301 inwoners, besloten door het Stadsbestuur.

Zoersel, gemeente met 21.855 inwoners, besloten op het Schepencollege.

Hasselt, stad met 77.124 inwoners, besloten op het College van Burgemeester en Schepenen.

 

12 Vlaamse organisaties:

 

IVVO, Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en –verwerking voor de sector Veurne en Ommeland, met als vennoten 12 gemeenten (150.000 inwoners).

Natuurpunt, met 106.000 leden de grootste natuurfamilie van Vlaanderen.

Jeugdbond voor Natuur en Milieu vzw (JNM), jeugdbeweging voor en door jongeren met een hart voor natuur en milieu, met 3000 leden verspreid over heel Vlaanderen.

Gents Milieufront, regionale milieuvereniging uit Gent die via positieve acties het leefmilieu en duurzame mobiliteit een duwtje in de rug wil geven.

Natuur2000, groepeert in de natuur geïnteresseerde jongeren die hun verantwoordelijkheid willen opnemen voor een leefbaar leefmilieu.

Ubuntu Festival vzw, muziek- en theaterfestival in Boom, dat in 2016 de GroeneVent award won.

Peerby, online platform om vraag en aanbod uit de buurt bij elkaar te brengen zodat je spullen kunt lenen van je buren.

Stichting Vitaal Kekerdom, initiatief van betrokken inwoners die zich inzetten voor het vitaliseren van het dorp.

ABLLOvzw, Actiecomité Bescherming Leefmilieu LinkerOever en Waasland zet lokale overheden en burgers aan tot een duurzame levensstijl.

BE Vegan, veganisme vereniging met als doel veganisme te promoten en veganisten te verenigen en bij te staan.

De Molen van Rotselaar, vzw van actieve molenbewoners en Ecopower voor het instandhouden en openstellen van de Molen, een omwille van zijn industrieel-archeologische waarde beschermd monument.

Connect, communicatiebureau voor bedrijven en overheden, in België en Nederland.

 

Ook sloten nog 17 Nederlandse gemeenten en 19 Nederlandse organisaties zich aan sinds december. Eerder sloten de hoofdstad Amsterdam en grote steden Utrecht, Breda en Maastricht zich al aan, net als de Nederlandse Consumentenbond.

De volledige lijst van de 101 partners van de Statiegeldalliantie vindt u hier.

Dit delen: