Tagarchief: blikjes

Recycling Netwerk vraagt invoering statiegeld in Vlaanderen

“De recyclage in Vlaanderen zal pas goed worden als tegelijk de PET-flessen en blikjes uit de PMD-zak gehaald worden, en via statiegeld tot 98% gerecycleerd worden, zoals in Duitsland”. Dat zegt directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk, een coalitie van milieu-organisaties.

Reportage VTM-Nieuws

https://nieuws.vtm.be/binnenland/voer-statiegeld-op-pet-fles-en-blikjes

Rob Buurman: “Voor een proper milieu is het cruciaal dat alle PET-flessen worden gerecycled, en niet rondslingeren in de natuur als zwerfvuil. Met statiegeld, waarbij de klant zijn statiegeld van 0,25 euro terugkrijgt bij het terugbrengen van flessen naar de winkel, wordt meer dan 98 procent van de plastic PET-flessen gerecycleerd in Duitsland.

“Met de blauwe zak in Vlaanderen is dat slechts 62%. Heel veel flessen en blikjes komen immers terecht in de restafvalzak of de openbare vuilbakken omdat ze waardeloos zijn geworden. Die worden dan verbrand in een afvalverbrandingsoven. Erger nog: vele PET-flessen blijven rondslingeren in de natuur of in zee”.

Nu Fost Plus aanstuurt op een verandering van de inhoud van de blauwe zakken, is het moment ideaal om de PET-flessen eruit te halen. “De Vlaamse regering en milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) moeten het afvalbeleid niet volledig laten dicteren door de drankenindustrie. Meer soorten plastics in de blauwe zak is ok, maar de PET-flessen en blikjes moeten eruit. Als Schauvliege en de Vlaamse regering slim is, gebruiken ze dit momentum om een statiegeldsysteem in te voeren voor alle plastic PET-flessen en blikjes”, aldus Buurman.

Statiegeld is immers het goedkoopste en meest doeltreffende systeem om het probleem van blikjes en flesjes op straat en in de natuur op te lossen. Het systeem is goedkoop: de kostprijs van het systeem komt neer op ongeveer 1 eurocent per drankverpakking, blijkt uit Duitse en Noorse data. “In Duitsland zijn er bijna geen lege flesjes of blikjes op straat te vinden. Dat is heel verschillend in Vlaanderen, waar de kost voor opruiming van zwerfvuil de pan uitswingt: 103 miljoen euro per jaar”, legt Buurman uit.

Reportage VRT Nieuws

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.51429?video=1.3045719

 

Statiegeldsysteem nodig om weer gezonde mosselen te krijgen

3 juli 2017 – “Om de stroom van miljarden plastic flessen in te dammen, moeten de regeringen dringend werk maken van statiegeldsystemen”. Dat zegt milieuorganisatie Recycling Netwerk donderdag in reactie op de scoop van de Britse krant The Guardian, waaruit blijkt dat er elke minuut 1 miljoen plastic flessen worden verkocht, en de helft ervan in de natuur belandt.

Volgens de exclusieve cijfers die The Guardian publiceert, werden er vorig jaar meer dan 480 miljard plastic flessen verkocht in de wereld. Een enorme stijging ten opzichte van tien jaar geleden, toen het 300 miljard flessen per jaar was.

In het artikel zegt Coca-Cola dat er niet genoeg kwaliteitsvolle grondstof is om de PET-flessen voor 100 procent uit recyclagemateriaal te maken. “Maar tegelijkertijd vecht Coca-Cola actief tegen statiegeld, dat net die kwaliteitsvolle grondstof oplevert. Ze zijn zelf de reden van het tekort”, merkt Rob Buurman op.

Door de verkoop van flesjes komen er dus miljoenen tonnen plastic per jaar in de oceanen terecht. Vogels, vissen en andere zeedieren slikken plastic deeltjes in. The Guardian citeert ook de studie van de Universiteit Gent die toont dat mensen die vis en zeevruchten eten, elk jaar 11.000 kleine stukjes plastic binnenkrijgen.

“Om weer gezonde mosselen en gezonde vis zonder plastic deeltjes te krijgen, moet het probleem bij de bron worden aangepakt”, zegt Rob Buurman, algemeen directeur van Recycling Netwerk.

“Opruimacties op strand en zee, dat is eigenlijk dweilen met de kraan open. Voor onze gezondheid is het cruciaal dat een statiegeldsysteem de drankindustrie mee verantwoordelijk maakt voor de miljoenen wegwerpverpakkingen die produceert. Het gaat uiteindelijk over onze gezondheid en die van onze kinderen”.

Vlaams Minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) zei eerder dat ze statiegeld bestudeert en begin 2018 met haar conclusie komt. In Noorwegen en Duitsland voerde de regering een statiegeldsysteem in dat kostenefficiënt, technisch en juridisch solide is.

“Het is makkelijk over te nemen in Vlaanderen en goedkoper dan de huidige afvalsystemen. Het vermindert de kost van ophalen en opruimen. Met een statiegeldsysteem kan de consument lege blikjes en plastic flesjes gewoon teruggeven in de supermarkt. Dan krijgt hij statiegeld terug, zoals nu al met glazen flesjes gebeurt”, legt Rob Buurman uit.

“Enkel met een statiegeldsysteem zou Vlaanderen echt kampioen recyclage worden. Hopelijk zetten deze miljardencijfers over plastic flessen Schauvliege en haar regeringspartners N-VA en Open VLD aan om te beslissen over de invoering van statiegeld op plastic flessen”, besluit Rob Buurman van Recycling Netwerk.

 

Meer info:

https://www.theguardian.com/environment/2017/jun/28/a-million-a-minute-worlds-plastic-bottle-binge-as-dangerous-as-climate-change

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.3011849blikjes en plastic flessen

 

Hoe denkt de politiek over afval en recycling?

De Tweede Kamerverkiezingen staan weer voor de deur. Hoe kijken de partijen aan tegen problemen als zwerfvuil, vervuiling en hoe denken ze over afvalverwerking, recycling en statiegeld? Een korte rondgang langs de verkiezingsprogramma’s.

Lees verder Hoe denkt de politiek over afval en recycling?

Statiegeld in opmars in Australië

De Australische deelstaat Northern Territory heeft de invoering van een statiegeldwet aangekondigd. Dat meldt onze collega-organisatie uit dat land Boomerang Alliance. Het is de tweede deelstaat op het continent dat statiegeld op blikjes en flesjes invoert. “Dit moet het signaal versterken naar de federale regering, zodat heel Australie ook deze stap maakt.”

Lees verder Statiegeld in opmars in Australië