Circulaire economie

De Schotse regering voert statiegeld in op blikjes en flessen. First minister Nicola Sturgeon (SNP) kondigde de beslissing deze dinsdagnamiddag aan in het Schots parlement.

Schotland voegt zich dus bij de koplopers van de circulaire economie Duitsland en Noorwegen. Nederland mag deze trein niet aan zich laten voorbijgaan”, reageert Rob Buurman van Recycling Netwerk, een coalitie van Nederlandse en Belgische milieuorganisaties.

Afgelopen week nog werden de resultaten van de Nederlandse statiegeldstudie bekend. De berekeningen laten zien dat de uitbreiding van het Nederlandse systeem de Nederlandse bedrijven niets hoeft te kosten. Voor gemeentes valt zelfs jaarlijks tot 80 miljoen euro te verdienen, omdat er minder zwerfafval hoeft te worden opgeruimd.

De uitbreiding van statiegeld zou het aantal flesjes en blikjes in het zwerfafval tot 90% doen dalen. Statiegeld wordt gezien als een van de meest effectieve maatregelen om de plastic soep in de oceanen tegen te gaan.

In Schotland zijn zowel Coca-Cola als de onafhankelijke Schotse retailfederatie NFRN expliciet voorstander van statiegeld. Zij zien statiegeld als hét beste instrument om het zwerfafval tegen te gaan. De NFRN denkt zelfs 9 miljoen pond te kunnen verdienen door de invoering van statiegeld. “Daar kan CBL, de branchevereniging van de supermarktbranche in Nederland nog iets van leren”, zegt Buurman.

“Drie op vier Nederlanders steunen de uitbreiding van statiegeld tot alle flessen. Voor de uitbreiding in Nederland zijn sinds vorige donderdag alle simulaties en berekeningen bekend. De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hoeven enkel nog te beslissen”, zegt Buurman.