Verpakkingsindustrie toont slechte wil, nu aan de Vlaamse regering om zwerfvuil kordaat aan te pakken

Verpakkingsindustrie toont slechte wil, nu aan de Vlaamse regering om zwerfvuil kordaat aan te pakken

De verpakkingsindustrie stelt geen bijkomende of nieuwe maatregelen voor om het zwerfvuil en de plastic soep aan te pakken.

6 juni 2018 Recycling Netwerk Link naar dit artikel

De verpakkingsindustrie stelt geen bijkomende of nieuwe maatregelen voor om het zwerfvuil en de plastic soep aan te pakken, blijkt woensdag uit de berichtgeving in De Morgen.

“De drankenproducenten en supermarkten tonen dus geen goede wil om verantwoordelijkheid voor een proper Vlaanderen op te nemen. Dan zal het van de Vlaamse regering afhangen om de industrie ertoe te verplichten”, zegt milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux woensdagochtend in reactie op de berichtgeving in De Morgen over het afvalplan van de industrie.

“Het is nu dus aan de Vlaamse regering om met een beslissing te komen die de meest voorkomende types producten doeltreffend uit het zwerfvuil haalt. Voor de grootste fractie in het zwerfvuil, plastic flessen en blikjes die 43% van het zwerfvuil uitmaken, is dat uiteraard statiegeld. Enkel statiegeld is doeltreffend om flessen en blikjes uit het zwerfvuil te houden, toont de praktijk in Scandinavië en Duitsland. Voor de plastic zakjes is dat een verbod. Voor de overige fracties (peuken, kauwgommen, single-use koffiebekers en ander zwerfvuil) zal ook een specifiek systeem moeten komen om de 100% producentenverantwoordelijkheid concreet te maken”, zegt directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk.

De producenten hebben heel lang – decennia – de tijd gehad, om zelf met oplossingen te komen voor het zwerfvuil. Ze weigeren dat te doen omdat blijkbaar enkele extra procentjes meer nettowinst belangrijker worden geacht dan duurzaamheid. De jaren uitstel die de industrie zichzelf wil geven is stuitend op een moment dat elke minuut het equivalent van een vrachtwagen plastic afval in zee belandt.

“Dan is het aan de Vlaamse en andere regeringen om de reductie van het zwerfvuil op te leggen aan de industrie, met scherpe reductiedoelstellingen boven de 90%. Anders blijft de Vlaamse belastingbetaler de factuur van 155 miljoen euro per jaar op op zijn bord krijgen en blijven we in gebreke tegenover wat de Europese Commissie vraagt”, besluit Recycling Netwerk.

Beeld: Gert Verbelen (@destandaard op Twitter)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________

 

 

 

Reactie op [plan] van de industrie

Met deze slappe hap verliest Nederland de strijd tegen de plastic soep

Het [“….plan] van de verpakkende industrie is slappe hap. De regering moet dan ook zélf ingrijpen om Nederland schoner te krijgen, de koeien te beschermen tegen blikjes en de plastic soep in de Noordzee te verminderen. Dat zegt milieuorganisatie Recycling Netwerk in reactie op het [“…..plan”] dat de verpakkingsindustrie [….dag] voorstelde.

In het plan van de [industrie/CBL] wordt vooral ‘meer’ beloofd. Meer [sensibilisering, meer afvalbakken, meer campagnes]. “Alleen weten we nu al dat die recepten niet werken. Ze worden immers al decennia toegepast. Maar toch ligt er nog troep in onze wijken, bermen, velden, stranden en zee. Nu belooft de industrie om meer van hetzelfde te doen. Maar meer doen met een slecht recept, leidt niet tot een goed resultaat”, analyseert directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk.

De industrie wil met dit plan een alternatief voor statiegeldsystemen bieden. Voor de regering Rutte III en de bevoegde staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) is dit plan blijkbaar voldoende om de uitbreiding van statiegeld met twee jaar uit te stellen. “Dit is bijzonder schrijnend, omdat eigenlijk nu al duidelijk is dat de industrie met dezelfde oude recepten de doelen niet zal halen. Ondertussen blijft de plastic soep vanuit Nederland twee jaar toenemen”, legt Buurman uit.

Nochtans vragen al meer dan 500 Nederlandse en Vlaamse organisaties, gemeenten, waterschappen, provincies en bedrijven dat de regering dit jaar nog beslist om statiegeld nog uit te breiden naar alle flessen en blikjes. Zij sloten zich aan bij de Statiegeldalliantie, die het brede draagvlak voor statiegeld zichtbaar maakt. Ook peilingen tonen dat 80 procent van de Nederlanders statiegeld wil.

Met dit plan van de industrie mist Nederland – en haar bedrijven – de kans om koploper in circulaire economie te worden. Het Verenigd Koninkrijk daarentegen besliste eind maart wel om statiegeld in te voeren op plastic flessen en blik in de strijd tegen de vervuiling van de zee. Het plan van de industrie laat ook de veehouders in de kou. Zij zien koeien ziek worden en zelfs sterven als er stukjes van weggegooide blikjes in hun voer belanden.

“Dit plan van de industrie is ondermaats. De verpakkende bedrijven schuiven de verantwoordelijkheid van zich af naar de consument. In dergelijke situaties moet een regering zich herpakken en zelf met maatregelen komen. Daarvoor moet de regering kijken naar die maatregelen, zoals statiegeld, die in het buitenland al bewezen hebben dat ze de vervuiling met blik en plastic wél doeltreffend aanpakken”, besluit Recycling Netwerk.