O, o, Den Haag, waarom doe je er niks aan?

29 april 2015 Rob Buurman

Flesjes en blikjes op straat: bent u het ook zo beu? De eerste paar warme dagen van de lente waren alweer goed voor een flinke afvalberg. Het leverde het Vondelpark al de bijnaam ‘Vondelvuilnisbelt’ op. Maar ook op minder zonnige dagen hoopt het zwerfvuil zich op. Sommige flesjes en blikjes komen in het milieu en in zee terecht en richten daar de nodige schade aan.

Ook in Den Haag, de mooie stad achter de duinen, liggen er geregeld drankflesjes in de goot. Maar in het keurig aangeveegde Binnenhof is de realiteit nog niet voldoende doorgedrongen. Het statiegeld op grote petflessen dreigt – al jaren – te worden afgeschaft. Maar zolang dat besluit nog niet genomen is, hoort er netjes statiegeld te worden geheven. Die verplichting hangt er nu echter geschonden bij. Ook het statiegeld op bierflesjes is niet afdoende geregeld.

Flesjes, blikjes en tasjes

Gelukkig zien we dat de discussie begint te kantelen. In de nieuw verkozen Waterschappen ziet men statiegeld bijvoorbeeld als een middel bij uitstek om te voorkomen dat er flesjes en blikjes in het oppervlaktewater belanden. Ook krijgen we geluiden uit de landelijke politiek en het bedrijfsleven dat de focus verschuift van het afschaffen van statiegeld op grote flessen naar het invoeren van statiegeld op flesjes en blikjes. En het verstrekken van gratis plastic tasjes wordt per 1 januari 2016 verboden. Het tasjesprobleem is daarmee al steviger aangepakt dan door vorige regeringen.

Dat doet ons deugd. De stevige aanpak van plastic tasjes en het heffen van statiegeld op drankverpakkingen is ook de richting die wereldwijd steeds meer wordt ingeslagen. Het toenemend zwerfafval en het probleem van de plastic soep is iedereen tot zorg en leidt tot de inzet van zulke probate, maar hoogst succesvolle middelen. Het zou raar zijn als Nederland – op veel vlakken een voorloper – op juist dit dossier het dwaallicht achterna zou gaan.

Den Haag

In Den Haag is de strijd nog niet gestreden. Sommige partijen durven de stap naar statiegeld op flesjes en blikjes nog niet te zetten. Dat geldt ook voor staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Maar door u laten zij zich misschien wel overtuigen. Via de website statiegeld.help kunt u Wilma Mansveld en diverse leden van de Tweede Kamer een oproep sturen om nu eens goed af te rekenen met al die blikjes en flesjes in het zwerfvuil. Den Haag, neem een goed besluit, voer een verplicht statiegeld in op blikjes en kleine plastic flesjes!