Plastic soep bestaat vooral uit landafval

5 oktober 2009 Recycling Netwerk Link naar dit artikel

In alle oceanen zijn inmiddels grote continenten van afval te vinden, waarvan sommigen ongeveer 35 keer zo groot als Nederland. Het meeste afval daarin bestaat uit kunststof. Zo’n 80 procent daarvan is afkomstig afkomstig van het land. Het Recycling Netwerk maakte op het Afvalcongres in Scheveningen kennis met de mensen van het Amerikaanse Project Kaisei, dat zich inzet om die plastic soep uit de oceanen te ruimen en meteen te recyclen.

Duizenden kilometers van de bewoonde wereld is de diepblauwe oceaan bezaaid met plastic flessen, zakken, pallets, halfvergaan speelgoed, oude visnetten en ander zwerfvuil. Er zijn allerlei mooie namen voor deze drijvende afvalcontinenten, zoals ‘het afvalkerkhof’, ‘de plastic archipel’, de ‘thrash vortex’ of ‘garbage patch’ en de meeste bekende: de ‘plastic soep’.

Ondanks de mooie namen is het vooral erg triest, wat de onderzoekers zijn tegengekomen. Die drijvende afvalberg groeit namelijk alleen maar door, zo concluderen de onderzoekers van Project Kaisei na hun trip afgelopen zomer naar het midden van de Grote Oceaan. Ze visten allerlei soorten plastic uit zee, onderzochten de effecten van deze vervuiling op het zeeleven en zochten naar milieuvriendelijke en effectieve manieren om het afval uit zee te halen. Een van de succesvolle manieren bleek om het plastic passief uit het water te filteren. ‘Daarbij maken we gebruik van grote netten die we tegen de zeestroming houden.’ Het recyclen van het opgeviste plastic is een volgende stap. Uiteindelijk hoopt oprichtster Crowley dat al op de oceaan aan boord van de schepen te kunnen doen.

‘Natuurlijk hoort plastic niet thuis in de oceanen en moeten we vooral voorkomen dat het erin terecht komt. Daarom is het belangrijk dat we het probleem zoveel mogelijk in beeld brengen,’ aldus Crowley. Een goede stap in het voorkomen dat het plastic afval in de zee terechtkomt, is door kunststof verpakkingsafval uit het huishoudelijke afval beter in te zamelen. Het Recycling Netwerk houdt contact met Crowley en het project en zal samen met andere organisaties als het Rotterdams Milieucentrum en stichting De Noordzee zich inzetten om onze stroom afval in de eigen zee te verminderen. Want ons afval eindigt via de zeestromen in de ‘eigen’ plastic soep midden in de Atlantische Oceaan.

Minister Cramer van Milieu heeft twee weken geleden aangegeven aandacht te gaan vragen voor het probleem van de plastic soep bij de Europese Milieuraadsvergadering. Er moet meer een gezamenlijke aanpak van dat probleem komen, stelt ze.